• Novinky

            • Kurz Ochrany života a zdravia

            • Dnešný školský deň začal nácvikom evakuácie žiakov školy. Po odznení cvičnej evakuačnej sirény sa žiaci spolu s vyučujúcimi disciplinovane a koordinovane presunuli na školský dvor. Počas celej evakuácie budovy bol odmeraný čas opustenia budovy na bezpečné evakuačné miesto. Celkový čas evakuácie I.stupňa 1:09min. a celkový čas evakuácie II.stupňa  bol 2:12min. Po evakuácií žiakov sa žiaci II.stupňa presunuli na stanovištia: riešenie mimoriadných situácií, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode, hod granátom a streľba zo vzduchovky.  Svoje teoretické poznatky si vyskúšali v praktickej časti kurzu. Ukončenie kurzu bolo spoločným vyhodnotením  tried. Najviac bodov získala trieda 8.A - 62 bodov na 2.mieste  skončila  trieda 5.A- 57 bodov   a  3. miesto získala trieda  7.A- 55 bodov. 

            • Outdoorové vyučovanie

            • Počas týchto horúcich dní  si žiaci 2.B spríjemnili čas outdoorovým vyučovaním. Deti si užili rolové čítanie rozprávky "O troch trpaslíkoch a princeznej ". Touto rozprávkou sme sa rozlúčili s učebnicou Slovenského jazyka. 

            • Milé darčeky

            • Naša škola bola zapojená v rámci podpory zdravej výživy žiakov základných škôl do projektu „ Školské
              ovocie a zelenina.“ Pri príležitosti ukončenia projektu spoločnosť M.A.D.D FRUIT darovala všetkým
              žiakom v mesiaci jún zdravé vitamínové balíčky.  Farebnou bodkou za projektom bol dnešný deň, keď
              sa na ploche školského dvora roztvorilo stodvadsať ovocníčkových dáždnikov, ktoré si žiaci odnesú
              domov. Spoločnosti M.A.D.D FRUIT veľmi pekne ďakujeme za spoluprácu.

            • Výlet v JUMP ARÉNE

            • Žiaci 7.B triedy si spríjemnili blížiaci sa koniec školského roka triednym výletom do Košíc. Veľa zábavy zažili v zážitkovej JUMP ARÉNE, kde sa mohli dosýtosti vyblázniť až na 29 trampolínach. Vyskúšali si skákanie do bazénu plného penových kociek či hádzanie na basketbalový kôš pri skákaní na trampolíne. Odvážnejší  si mohli vyskúšať, aký je to pocit, skočiť z vysokej veže do tlmiaceho airbagu. Po aktívnom zážitku si mali žiaci možnosť pochutnať na McDonalde či iných dobrotách v priestoroch OC Optima. Spolu zažili super deň plný zážitkov a zábavy.

            • Hrad Brekov

            • Exkurzia na blízky hrad Brekov počas slnečného pondelka nám po dlhom období dažďov padla naozaj vhod. Prehovorili k nám starobylé komnaty panstva i služobníctva, dokonca nás zaviedli do staronovej vínnej pivnice. Užili sme si krásny deň športovými a spoločenskými hrami, pochutnali na opekaných klobáskach a potešili sa maľovaním. Rodičom ďakujeme za výpomoc. Do Michaloviec sme dorazili všetci živí a zdraví, … len s dvoma obitými kolienkami… Naviac už vieme, čo je to výluka…

               

               

            • Návšteva Zemplínskeho múzea

            • Naši tretiaci dnes19.6.2023, navštívili Zemplínske múzeum. Prezreli si vnútorné priestory kaštieľa rodu Sztáray, spoznávali ľudovú kultúru obyvateľov Zemplína v etnografickej expozícii- typické remeslá ako hrnčiarstvo, kováčstvo, debnárstvo, rybárstvo a iné. V reprezentatívnych priestoroch si prezreli stále expozície umeleckej histórie a sakrálneho umenia. Najviac sa im páčila Klenotnica, kde okrem iných vzácnych vecí mali možnosť vidieť strieborný poklad, strieborné mince, ktoré sa našli v Michalovciach pri rekonštrukcii námestia. Ďakujeme sprievodcom múzea za zaujímavý a hodnotný výklad. Pekné dopoludnie sme ukončili oddychom v parku Kerta a chutnou zmrzlinou.

            • Deň Južanov

            • Po dlhšej prestávke sa opäť uskutočnilo športovo-kultúrne podujatie pre občanov sídliska Juh. Organizátorom tohtoročného podujatia bola VI. ZŠ spolu s poslancami volebného obvodu Juh. Počasie nám síce neprialo, no organizačné zmeny umožnili uskutočniť  toto podujatie v priestoroch VI. ZŠ. Tešíme sa, že sme svojím programom spríjemníli južanské podujatie. Budúci školský rok sa vidíme na IV. ZŠ. 

            • Beseda

            • Dnes na našej škole prebiehala beseda o vzájomnom porozumení, vzťahoch, sebaúcte, sebapoznaniu i tolerancií. Žiaci 7.-9. ročníka diskutovali s lektorom p. Hudákom, ktorý sa 30 rokov venuje mládeží. Svoju dobrovoľnícku činnosť založenú na prednáškach, besedách spostredkuváva prosterdníctvom príkladov zo života ľudí, s ktorými sa počas svojho pôsobenia stretol.  Veríme, že táto informatívna osveta je prínosom riešenia rôznych vzťahových tém.

            • Výtvarná technika

            • Na výtvarnej výchove žiaci skúšali  niečo nové. Tentokrát grafickú techniku farebnej monotypie. Pripravíme pastóznu farbu na sklo vo formáte odtlačeného papiera, naznačíme požadovaný obrazec dostatočne reliéfne, aby sa dobre odtlačil a priložíme papier na farebné sklo. Nemôžeme sa dočkať výsledku. Stojí to za to. Čo poviete?

            • Srdce na SPRÁVNOM MESTE

            • Takmer desať tisíc dobrovoľníkov v mestách po celom Slovensku sa prihlásilo pomôcť skrášliť, vyčistiť a zlepšiť svoje mestá a obce a urobiť z nich lepšie miesto pre život. Podujatie organizačne zastrešuje Nadácia Pontis a tento rok píše 17. ročník svojej histórie. Dobrovoľníctvu sa v Michalovciach darí tiež už zopár rokov. Do podujatia Naše mesto sa samospráva po prvýkrát zapojila v roku 2018.Tento rok si michalovskí dobrovoľníci vyhrnuli rukávy piatykrát a v čase svojho osobného voľna pomohli skrášliť, vyčistiť a upraviť mesto, v ktorom žijeme a v
              ktorom naše deti chodia do školy. Myšlienku pomáhať v tejto podobe zdieľajú so samosprávou aj firmy sídliace na území mesta. Spolu tak vyslali do ulíc Michaloviec približne 240 dobrovoľníkov, pre ktorých bolo pripravených 10 aktivít. Medzi dobrovoľníkmi nechýbali ani tento rok zamestnanci Mestského úradu Michalovce. Tridsaťjeden z nich priložilo ruku k spoločnému dielu a očistili a namaľovali oplotenie Základnej školy na Komenského ulici.

            • Konferencia projektu ,,Online priestor"

            • ZŠ, Jána A. Komenského 1 v Michalovciach sa zapojila do projektu Nadačného fondu Magenta life spravovaného Karpatskou nadáciou s názvom ,,Online priestor". Cieľom projektu je preventívna a informatívna činnosť bezpečného a zodpovedného správania sa na internete. Cieľovou skupinou sú žiaci ZŠ, ktorí boli súčasťou aktivít celého projektu v rámci osvety kyberšikany, nevhodného obsahu na internete a rozoznávanie dezinformácií a hoaxov. Záverečnou časťou projektu bola dnešná konferencia určená pre výchovných poradcov, koordinátorov prevencií i školských psychológov v rámci okresu Michalovce. Podstatou dnešnej konferencie bolo oboznámiť zúčastnených s aktivitami projektu a dať do povedomia dôležitosť poznania bezpečnosti na internete i  digitálneho obsahu prevencií vhodných pre žiakov ZŠ. V rámci tohto projektu bola vytvorená publikácia - metodická príručka aktívit prevencie bezpečenostného a zodpovedného správania sa na internete vhodná pre učiteľov, koordinátor i rodičov. Celá publikácia je zverejnená na našej webobej stránke - Online priestor. Veríme, že vytvorená publikácia bude pomôckou pri preventívnych aktivitách na iných ZŠ.  Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť. „Tento projekt sa realizoval vďaka podpore Nadačného fondu Magenta life spravovaného Karpatskou nadáciou.“

            • Viacboj

            • Žiaci 1 až 3. ročníka predviedli svoje všestranné pohybové schopnosti v športovej súťaži Viacboj. Svoje výkony si zmerali v disiciplínach: krátky beh, dlhý beh, šplh, skok z miesta, hod krriketovou loptičkou.  Víťazom najlepších výkonov blahoželáme a všetkým  zúčastneným športovcom ďakujeme za účasť. 

            • Archimediáda

            • V pondelok 22. mája 2023 sa konalo okresné kolo fyzikálnej olympiády – Archimediáda pre žiakov 7. ročníka. Naša škola v nej mala zastúpenie žiakov z triedy VII.B, Kareema Teresku a Petra Hrubého. Obaja sa stali úspešnými riešiteľmi a obsadili pekné miesta. Kareem sa umiestnil na 3.mieste a Peter na 4.mieste. Blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

               

               

               

            • Popularizácia fyziky a informatiky

            • Fyzika vie byť aj zábavnou vedou. Presvedčili sa o tom žiaci 8.B triedy počas návštevy Gymnázia P. Horova. Na exkurzii sa im venovali stredoškolskíučitelia a študenti, ktorí im ponúkli jedinečnú možnosť vyskúšať si jednoduché demonštračné pokusy. Objavili experimentálne techniky, ktoré uľahčujú pochopiť  aj zložité fyzikálne javy. Experimenty boli zamerané na oblasti akustiky, magnetizmu, termodynamiky, hydrostatiky, hydrodynamiky, optiky, ale aj elektrického prúdu a mechanického vlnenia. Novinky a vychytávky v informatike si naši žiaci skúsili v druhej časti exkurzie. Zaujala ich práca na počítači a nechýbalo ani programovanie micro:bitov. Veríme, že sa naši ôsmaci inšpirovali a pomôže im to, keď budú premýšľať kam na strednú školu.

            • Zaslúžená odmena

            • Dňa 6.6.2023 sa žiaci 1.A triedy zúčastnili výletu „Záhada slonej hlavy“  v krajine HARAVARA, ktorý vyhrali v súťaži so svojou divadelnou scénkou „Obor Morské oko“. Žiaci navštívili kaštieľ Betliar a  Banícke múzeum v Rožňave. Pre žiakov bol pripravený pestrý animačný program s vyriešením záhady slonej hlavy a program v zážitkovom centre Sentinel a v geologickej bádateľni.  Pre žiakov pripravili chutný obed  v Penzióne pri kaštieli Betliar.  Z výletu si žiaci odniesli veľa zaujímavých poznatkov o rode Andrášiovcov, práci baníkov a zážitkov z animačných programov ako hra na pravekých hudobných nástrojov a nácvik bábkového divadla. Prváčikom sa výlet páčil a tešia sa, kedy znovu preskúmajú rôzne ďalšie miesta krajiny  HARAVARA.

            • Denný letný tábor

            • ZŠ, Jána A. Komenského 1 ponúka zmysluplné trávenie voľného času pre vaše deti počas letných prázdnin v terníne od 10.7.- 14.7. 2023. Tieto prázdniny ponúkame dobrodružné aktivity s indiálnmi. Svoje deti môžete prihlásiť  prostredníctvom QR kódu alebo kliknutím na odkaz - Vyplň prihlášku - do 20.6.2023. Viac info nižšie.

            • Volejbalový turnaj

            • Vážení rodičia, 

              srdečne Vás pozývame na volejbalový turnaj, ktorý sa bude konať vo štvrtok 8.6.2023 o 16:30hod.  v telocvični ZŠ, Jána A. Komenského. Svoju účasť  nahláste na tel. čísle 0911 180 222. Tešíme sa na Vás...

            • Spoznávame okolitú prírodu

            • Na Deň detí 1.6. sa uskutočnil výlet pre žiakov 1.-4. ročníka. Pred odchodom sa triedy rozdelili na dve skupiny: prváci a druháci mali na starosti opekačku na Vinianskom jazere, tretiaci a štvrtáci vyrazili na túru  cez kopec Medvedia hora. Cestou navštívili zvyšky stredovekého kostolíka Senderov. Po absolvovaní túry ich už čakali chutné klobásky a špekáčiky. Slniečko nám krásne svietilo a my sme si tento deň veľmi užili.

            • Deň detí...

            • Žiaci II.stupňa oslávili Deň detí tr. aktivitami s tr. učiteľkou, ale aj v rytme tanca v areáli našej školy. Žiačky 7.-9. ročníka si pre svojich kamarátov pripravili tanečné prvky v ZUMBA  rytme.  Svojími tanečnými krokmi roztancovali takmer všetkých. Ďakujeme dievčatá... V závere ich potešil vitamínový balíček od spoločnosti M.A.D.D. FRUIT...ďakujeme.

            • Matematický klokan

            • Dňa 21. marca sa naši žiaci zapojili do korešpondenčnej medzinárodnej súťaze Matematický klokan. Všetci žiaci boli ocenení diplomom a malým darčekom. Srdečne blahoželáme k úspechu.