• Novinky

            • Vybíjaná 3.-4. roč. -mestská liga

            • V priebehu decembra a januára sa v mestskej športovej hale konal XIV. ročník mestskej žiackej ligy vo vybíjanej. Vyhodnotenie súťaže prebehlo po skončení zápasov 3. hracieho dňa. Naše družstvo žiakov a žiačok obsadilo pekné 5. miesto.

            • Valentínsky ples

            • Milí žiaci 5.-9. ročníka,  srdečne Vás pozývame na Valentínsky ples, ktorý sa bude konať  13.2.2024 od 15:00-18:00 hod. v priestroch ŠJ ZŠ, Jána A. Komenského 1, MI. Vstupné 5 eur (tombola, občersvenie). Prihlásiť sa môžete u svojho tr. učiteľa do 9.2.2024. Tešíme sa na Vás... 

            • Výtvarné tvorenie na chémií

            • Čo má vlastne výtvarná s chémiou spoločné? Nuž by sme sa čudovali ako veľmi veľa. Aj tento experiment bol toho krásnym dôkazom. Pomocou chromatografie, čo je jedna z metód na oddelenie zložiek zmesi, sme zistili farebné zloženie jednofarebných fixiek - čiernej, fialovej, modrej, hnedej, zelenej... a zároveň sa nám vytvorili farebné škvrnité filtračné papieriky, ktoré pripomínajú lúku plnú kvetov.

            • Okresné kolo ANJ olympiády

            • Víťazi školského kola Olympiády z anglického jazyka v kategórii 1A Alex Rosinský zo 7.A a 1B Tam Anh Nguyen z 9.B reprezentovali našu školu na ZŠ T. J. Moussona na okresnom kole. Alex získal v silnej konkurencii 6. miesto a Anh nádherné 4. miesto. Žiaci si merali sily v čiastkových zručnostiach: počúvanie, čítanie s porozumením, používanie jazyka - gramatika a slovná zásoba, ústny prejav - opis obrázka, role-play... Za členov poroty musím poznamenať, že úroveň tejto prestížnej súťaže je každým rokom vyššia. Gratulujeme!!! Skvelý výkon!!!

            • Zdokonaľujeme čitateľské zručnosti

            • Žiaci druhého ročníka si zdokonaľujú svoje čitateľské zručnosti čítaním kníh. Prvou knihou ich čitateľského denníka bola rozprávková kniha Danka a Janka. Žiaci si čítali spoločne na hodinách ale aj doma so svojimi rodičmi. Spolu s Dankou a  Jankou prežívali napínavé dobrodružstvá, stretli sa s medveďom Demetrom, Gevenduchou a vrabčiakom Dominikom. Svoje čitateľské zážitky vyjadrili krásnymi ilustráciami. Žiakom sa spoločné čítanie páčilo a už teraz sa tešia na ďalšiu knihu. 

            • Šaliansky Maťko - školské kolo

            • Školské kolo súťaže Šaliansky Maťko malo aj v školskom roku 2023/2024 svojich nadšencov. V prednese slovenských  povestí   v I., II. a III. kategórii súťažilo 25 žiakov.

              Precíteným prejavom na porotu zapôsobili všetci recitátori.  Napínavé texty ovládali a svojim prednesom nás vťahovali do deja jednotlivých  príbehov.

              Umiestnenia:

               I. kategória: 2.-3.roč.

              1.miesto: Gréta Zúberová, 3.a

              2.miesto: Lenka Šebová, 3.b

              3. miesto:  Ema Pacigová, 2.a

              3. miesto: Leonard Nemčík , 2.b

              II. kategória: 4.-5.roč.   

              1. miesto: Sofia Puľaková, 5.a

              2. miesto: Olívia Turcovská, 5.b

              3. miesto: Miroslav Balint, 4. a

              III. kategória:  6.-7.roč.

              1. miesto: Nela Sikorai, 7. a

              2. miesto: Kiara Karafová, 7.b

              3. miesto: Sofia Mondoková, 6.a

              Blahoželáme, zároveň držíme prsty žiačkam Sofii Puľakovej,  Nele Sikorai a Grétke Zuberovej, ktoré budú našu školu reprezentovať na okresnom kole súťaže Šaliansky Maťko.

            • Vianočné vyučovanie

            • Žiaci I. a II. stupňa strávili dopoludňajšie vyučovanie vo svojich triedach. Vyučujúci si pre žiakov pripravili vianočné omaľovánky, hry, hádanky, krížovky, pri pozeraní vianočných rozprávok si pochutili na teplom čaji a sladkých dobrotách, ktoré si žiaci priniesli. Na I. stupni sa žiaci vzájomné obdarovali krásnymi vianočnými hrnčekmi. Žiaci II. stupňa si zahrali vianočný futbal. 

            • Vianočné SUDOKU

            • Posledný vyučovací deň pred Vianocami si žiaci 5. - 9. ročníka zmerali sily v logickom myslení. V spoločenskej miestnosti pod vedením vyučujúcich p. Kučeravcovej a p. Vojtkovej súťažili v riešení číselných a písmenkových SUDOKU v 2. kategóriách, 5.-6. ročník, 7.-9. ročník. Najúspešnejší boli v kategórii 5.-6. ročník Eliška Pavlovová a Sofia Mária Puľáková, v kategórii 7.-9. ročník Kareem Tereska, Marcel Falatko, René Sabadoš a Filip Roháček.Za úspešne riešenia si žiaci odniesli sladkú odmenu a diplom.

            • Kinorozprávka

            • Všetci žiaci našej školy sa 21.12.2023 zúčastnili na premiére kinorozprávky PRIANIE v MsKS v Michalovciach. Aj takýmto kultúrným podujatím  spríjemňujeme predvianočnú atmosféru našim žiakom. Veríme, že sa rozprávka  všetkým páčila. 

            • Úspešné grantové projekty

            • Aj v tomto školskom roku  sme sa zapojili do viacerých grantových projektov. Sme veľmi radi, že sa už môžeme  pochváliť 4 schválenými projektmi.

              Nadácia Orange - projekt - 3D tlač na škole (2 500 eur) - cieľom je inšpirovať žiakov k novým technologickým postupom vo vyučovaní a podpore STEAM vzdelávania - nákup 3D tlačiarne a 3D pier 

              Karpatská nadácia - projekt - Oáza zelene  (2 500 eur) - cieľom projektu je vytvoriť miesto, v ktorom sa žiaci budú cítiť dobre, bezpečne, ktoré spoločnými silami vytvoríme a pretvoríme na Oázu zelene, z ktorej budeme mať úžitok v podobe školskej ovocnej a bylinkovej záhrady.  Naučiť žiakov vážiť si seba samého, druhých, budovať zodpovedný prístup k životu. Rozvíjať svoju osobnosť emocionálne, zážitkovo a pozitívne inšpirovať k pretváraniu svojich hodnôt. 

              Rozvojový projekt MŠVVaŠ - Čítame pre radosť  (750 eur) - podpora cudzojazyčnej  literatúry a audiokníh, vytvoriť priestor pre relax i voľnočasové aktivity.

              Rozvojový projekt MŠVVaŠ - Podpora etického správania a hodnotového vzdelávania  (4 000 eur) - cieľom projektu je zamedzenie šírenia dezinformácií v škole, rozoznávať  dezinformácie a hoaxy, ktoré sa šíria prostredníctvom sociálnych sietí, emailov či web stránok. 

               

              Tešíme sa, že aj tento rok prostrednícvom grantových programov a spoločným úsilím žiakov i pedagógov vytvoríme motivujúce prostredie pre rozvoj Vaších detí. 

               

               

               

            • Vianočná burza

            • Predvianočnú atmosféru na našej škole umocnili vianočné trhy. Učiteľky 1. stupňa spolu s rodičmi vyrábali krásne vianočné ozdoby a darčeky, ktoré mohli rodičia i žiaci zakúpiť v našej školskej tržnici. Tá sa konala v dňoch 12.-13. decembra vo vestibule školy. Z predaja sme vyzbierali krásnych  207,70 EU. Za uvedenú sumu sme na požiadanie Červeného kríža zakúpili detskú vestu pre nácvik Heimlichovho manévru a dnešným dňom odovzdali p. riaditeľke Červeného krížu- Mgr. Alene Kniežovej.  Chceme poďakovať všetkým, ktorí svojím finančným príspevkom pomohli. Ďakujeme aj p. Adamovej a p. Krákovskej, ktoré  prispeli do tržnice vlastnoručne vyrobenými dekami a háčkovanými ozdobami. Veríme, že odovzdaná vesta bude slúžiť na vzdelávacie účely a už teraz sa tešíme na odbornú prednášku využitia vesty pre Heimlichov manéver, ktorá nás čaká v novom roku.

            • Vianočné vystúpenie ,,Vianočný vinš"

            • Vychovávateľky školského klubu pripravili vianočné vystúpenie pre deti z materských škôl i pre mladších žiakov našej školy. Sme veľmi radi, že sme mohli privítať detičky z MŠ - Komenského i deti z MŠ - Okružnej. Žiaci našej školy sa predviedli v speve, v tanci i v hre na klavíri. Veríme, že dnešným dňom sme priblížili vianočnú atmosféru blížiacich sa sviatkov. Žiaci MŠ si od žiakov našej školy odniesli malý vianočný darček. Prajeme Vám krásne vianočné sviatky

            • Výstava obrazov

            • Posledný adventný týždeň sa žiaci 8.B a 9.B tešili z Jubilejnej výstavy Miroslava Capovčáka - pána riaditeľa súkromnej ZUŠ. V príjemných priestoroch Mestskej galérie Zlatý býk sme obdivovali jeho tvorbu počnúc krajinomaľbou, portrétom, cez zátišia až k geometrickej abstrakcii v spojení s prírodou, architektúrou a ľudskou figúrou. V dnešnom hmlistom zimnom sychravom dni sme sa potešili pohľadom na nádhernú harmóniu farieb, tvarov a štruktúr. Niekto však aj zachytil jemné dotyky múz - tých čo sa prihovárajú cez umelcov k vnímavým dušiam.

            • Zemplínske pero 2023

            • Podporovať literárne talenty je poslaním regionálnej súťaže s názvom Zemplínske pero.  Spomedzi 63 autorov, ktorí sa v školskom roku 2023/24 do súťaže zapojili, porota odmenila aj žiačku našej školy Sarah Špliňovú, 6.a. Poviedka Súťaž získala v I. kategórii próza pekné 3. miesto. Poéziou a prózou do súťaže pripela aj žiačka Barbora Cichá, 7.b, ktorá bola odmenená diplom za účasť. Dievčatám gratulujeme a želáme veľa tvorivých síl v ďalšej tvorbe.

            • PYTAGORIÁDA

            • V dňoch 12. a 13. decembra si naši šikovní žiaci 3. až 8. ročnika zmerali svoje matematické znalosti a schopnosti v školskom kole 45. ročnika Pytagoriády, ktorá bola zameraná ja správnosť a rýchlosť v časovom intervale max 60 min. Prajeme zúčastneným žiakom vela úspešných riešení.

            • Detský halový míting Košice

            • Dňa 7.12. sa vybraní žiaci zúčastnili Detského halového mítingu v Košiciach. V atletickej hale si
              zasúťažili v troch disciplínach- beh na 40 m cez prekážky, beh na 30 m a skok z miesta. Celou súťažou
              deti sprevádzal aj maskot atletiky Atlétko, ktorý deti nielen zabával ale aj povzbudzoval k lepším
              výkonom. Všetky deti si zo súťaže odniesli nielen diplomy a vybojované medaily ale aj pekný zážitok                  zo športového dňa.

            • Tvorivé dielničky

            • V tomto krásnom predvianočnom adventnom období sa uskutočnili pre rodičov tvorivé dielne v spolupráci s učiteľkami 1. stupňa. Vytvárali spoločne vianočné ozdoby, ikebany, svietniky a iné výrobky. Všetko, čo sa spoločne vytvorilo si budú môcť rodičia a žiaci zakúpiť na vianočnej burze v dňoch 12.-13.12.2023 v priestoroch školy. Výťažok z predaja poputuje na charitatívne účely.

            • Mikuláš

            • Aj tento školský rok sme na našej škole privítali Mikuláša s jeho pomocníkmi. Jednotlivé triedy si pripravili pesničku, niektoré triedy aj básničku.  Žiakom školy priniesol balíčky plné sladkých a chutných dobrôt. Tešíme sa opäť o rok.