• Novinky

            • Európsky deň jazykov 2023 – Povedzme ÁNO jazykom !

            • Každoročne cieľom tohto dňa (26.september) je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť viacjazyčnosť a kultúrnu rozmanitosť. Aj my sme si tento sviatok pripomenuli na vyučovacích hodinách rôznych predmetov. Žiaci aj učitelia pri výklade alebo precvičovaní učiva komunikovali nielen po slovensky, ale aj jazykmi, ktoré sa žiaci učia (anglický, ruský, nemecký jazyk) alebo poznajú (český, ukrajinský, vietnamský či poľský jazyk). Zaujímavé boli aj súťažné aktivity, jazykolamy, prekladové cvičenia, jazykové hry, výtvarné práce, zvukové nahrávky...

            • Novootvorený klub pre mládež Káčko

            • Už o pár dní, 28.9.2023 IPčko- Nám. osloboditeľov 33, Michalovce čoskoro otvorí nový klub pre mládež, ktorého súčasťou jeCONNECT KLUB a výjazdový Krízový intervenčný tím IPčko. Káčko je kontaktným bodom pre mladých ľudí v krízových životných situáciách a špecifickou krízovou službou. Je jednoducho miesto, v ktorom môžu ľudia dostať odbornú pomoc, zažiť záujem, prijatie a pripraviť sa na nový štart. Odborníci z IPčka
              sú vyškolení psychológovia a psychologičky, pripravení vypočuť si všetko, o čom chcú návštevníci Káčka anonymne a bezplatne hovoriť. Od stredy do soboty je pripravený pre mladých ľudí fantastický, inšpiratívny, podporný a rozvojový program, ktorý si viete pozrieť na priloženom letáčiku.
              Ak si zvedavý/zvedavá čo všetko sa prináša CONNECT KLUB tak vyskúšaj a využi možnosť, ktorá sa neodmieta. Spoznaj nových ľudí, zaži záujem, zábavu, chill, rozvoj, zapoj
              sa do rôznych zaujímavých aktivít a tráv zmysluplne svoj voľný čas.

            • Naša mena EURO

            • Medzinárodný deň eura (24.september) sme si pripomenuli na vyučovacej hodine finančnej gramotnosti. Súťažnou formou si žiaci zopakovali informácie a poznatky o našej menovej jednotke. Body za správne odpovede boli premenené na eurá, ktoré mohli následne minúť v triednom obchode. Spomienkami na letné prázdniny sme sa vrátili aj do krajín, kde sa eurami neplatí.

            • Milé pastelkáčky a milí pastelkáči

            • Dňa 22.9.2023  sa naša škola opätovne zapojila do zbierky Biela pastelka, ktorá funguje pod záštitou Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

              Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka Vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

              Žiaci si mali možnosť vyskúšať aké je to ťažké, keď sa niekto narodí nevidiaci alebo stratí počas svojho života jeden z najdôležitejších zmyslov – zrak. Pripravili sme pre nich čierne okuliare,  cez ktoré nič nebolo vidieť. Touto formou si žiaci aspoň na chvíľu „vyskúšali“  aké ťažké je byť nevidiaci a aké to je žiť v tme. Hmatom  zisťovali predmet, sluchom počúvali svojho kamaráta, ktorý ich navigoval a pomáhal pri písaní na tabuľu.

              V mene všetkých, ktorým táto zbierka pomôže ....ĎAKUJEME.

              Aj vďaka Vám sa mnohým ľuďom otvorí nová kapitola samostatného a radostnejšieho života a môžu sa písať krajšie príbehy v životoch ľudí so zrakovým postihnutím.

               

            • Na sústredení v Krakove

            • Žiaci športových tried našej školy sú v rámci výmenného pobytu na sústredení  v poľskom meste  Krakov. Tento projekt sa uskutočňuje pomocou medzinárodného Vyšehradského fondu a zapája sa do nich 20 našich  a 20 poľských mladých atlétov z Krakova.   Sústredenie  vedie poľský tréner a medailista z majstrovstiev sveta v atletike  Grzegorz Zajaczkowski. Okrem športu žiaci poznávajú aj kultúrne, historické mesto Krakov i jeho obyvateľov. 

            • Majstrovstvá SR v atletike st. žiakov

            • Naši mladí atléti sa v Dubnici nad Váhom zúčastnili majstrovstiev SR v atletike starších žiakov. Richard Paľovčík obsadil vo vrhu guľou krásne 2. miesto výkonom 14,24 m. Týmto výkonom sa nominoval na medzištátne stretnutie U16 piatich štátov Európy v Trnave. Blahoželáme a prajem ďalšie úspechy.

            • Deň finančnej gramotnosti

            • Finančné vzdelávanie je zamerané na rozvíjanie zručností pre uplatnenie v živote. Orientovať sa v súčasnom finančnom svete je teda nevyhnutnosťou.

              Deň finančnej gramotnosti si každoročne pripomíname 8.septembra. Táto udalosť bola hlavnou témou vyučovacej hodiny v VI.A (predmet finančná gramotnosť). Formou   brainstormingu, obchodníckych úloh a didaktickej hry žiaci ukázali, čo už vedia o základných pojmoch finančná gramotnosť, peniaze, sporenie, bankovníctvo...Pochopili, že zlé a nerozvážne rozhodnutia nám môžu skomplikovať život, preto je dôležité rozumieť peniazom a správne s nimi nakladať.

            • Otvorenie školského roka 2023/2024

            • Dňa 4.9.2023 sa školské brány ZŠ, Jána A. Komenského otvorili pre žiakov 1. - 9. ročníka. Slávnostného otvorenia šk. roka 2023/2024 sa zúčastnil ctení hosť p. zástupca mesta Michalovce Ing. Jozef Sokologorský. Tešíme sa, že sme v tomto školskom roku prívitali našich prváčikov i novoprijatých žiakov do výšších tried. Plní elánu a oddýchnutí po letných prázdninách sa tešíme na zážitky, priateľstvá a nové poznatky, ktoré nás čakajú v tomto školkom roku. 

            • Slávnostné otvorenie šk. roka 2023/2024

            • Slávnostné otvorenie šk. roka 2023/2024 bude 4.9.2023 na školskom dvore s nástupom o 8:20, v prípade dažďa sa otvorenie šk. roka presúva do telocvične. Tešíme sa na Vás...

            • Rozlúčka s indiánskym táborom

            • Posledný deň v indiánskom tábore bol zameraný na tvorivosť, kreatívnosť, hry v prírode, ale aj na športovanie v areáli ZŠ. Účastníci tábora si odniesli domov vyrobené výrobky, ale i sladké odmeny. Veríme, že sa im v indiánskom tábore páčilo a prajeme im ešte pekný zvyšok leta.

            • Indiáni v prírode

            • V utorok a v stredu  indiánske kmene Ska, Toto, Zi a Ša stretli  vyrazili na celodenný výlet - Hrad Brekov a Viniansky hrad. Lúštili Indiánsku správu, zbierali prírodniny, založili oheň a opekali  chutné špekáčky. Takto posilnení a plní zážitkov sa šťastne vrátili domov. 

            • Leto v tábore

            • Dňa 10.7. sme odštartovali na našej škole Letný tábor s názvom Leto s indiánmi. Naši malí aj veľkí indiáni sa zoznámili, vymysleli si indiánske mená, vytvorili Indiánske zákony, vyrobili menovky v podobe pierok, indiánske tričko, čelenku a kmeňový totem. Po chutnom obede a krátkom odpočinku si zmerali sily pri indiánskych pohybových hrách. Domov odchádzali veselí a spoločne sa tešíme na ďalšie indiánske dni. 

            • Hurrrááá prázdniny

            • Prajeme Vám krásne slnečné  leto, plné skvelých zážitkov, pohody, oddychu a  hlavne bez zranení. Tešíme sa na Vás v septembri.

              Kolektív zamestnancom ZŠ, Jána A. Komenského v Michalovciach

            • Slávnostné ukončenie šk. roka 2022/2023

            • Dnes 30.6.2023 sme sa slávnostne rozlúčili s našiimi deviatakmi i  so škol. rokom 2022/2023. Ďakujeme pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom za ich úsilie, zodpovednú prácu pri priprave žiakov, skrášľovaní školy, vytvráraní bezpečného miesta pre žiakov. Ďakujeme aj žiakom našej školy za reprezentáciu vo vedomostných, športových súťažiach, ale aj za umelecký a estetický prejav v súťažiach i na rôznych kulturných podujatiach. 

              Milí žiaci, 

              prajeme Vám príjemné chvíle strávené s rodinou a s kamarátmi, veľa nových zážitkov, enerrgie a chuti do nového školského roka  2023/2024.

            • Sme Zelená škola

            • V šk. roku 2021/2022 a 2022/2023 sme boli zapojení v programe Zelená škola. Počas týchto dvoch rokoch sme pracovali na téme Odpad. Na škole sme odviedli veľký kus práce. Podarilo sa nám zabezpečiť pre všetky triedy i spoločné priestory koše na separovaný odpad, vytvorili sme kompostovisko, úspešne sme zrealizovali okrasné skalky, hmyzí hotel i miniarborétum.  Výsledkom našej usilovnej práce  je získanie titulu a medzinárodného certifikátu Zelenej školy. 

              Tešíme sa z úspechu a ďakujeme všetkým pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom, žiakom kolégia Zelenej školy a ďalším, ktorí sa aktívne podieľali pri realizácii tohto projektu.

            • Jazykový  kvet  - 1.miesto

            • V súťaži Jazykový kvet boli naši žiaci v tomto školskom roku mimoriadne úspešní. V celoslovenskom kole sme získali 1. miesto. Zásluhu na tom má naša šikovná žiačka  Tam Anh Nguyen z 8. B triedy. Prednesom slovenskej prózy v kategórii „Slovenčina pre cudzincov“ zvíťazila už v krajskom kole v Košiciach. Postúpila na celoslovenské kolo, kde jej interpretáciu porota ocenila stupňom víťazov. Gratulujeme a prajeme veľa podobných úspechov.

            • Supertrieda

            • Žiaci 1.A a 4.A triedy sa dňa 26.6.2023 zúčastnili celoslovenského kola súťaže SUPERTRIEDA, ktorej vyhlasovateľom je Ministerstvo školstva. Žiaci obsadili v kategórii 1.-3.  ročník – 1. miesto, v kategórii 4.-6. ročník – 2. miesto.  Okrem veľkého úspechu si žiaci dosýta užili naše hlavné mesto, navštívili Bratislavský hrad, Dóm sv. Martina, Hviezdoslavovo námestie, prechádzku popri Dunaji. Ďakujeme rodičom a sponzorom p. Blahutovi a Špontákovi za krásne prežitie dvoch dní v Bratislave. Žiakom srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov a zaslúžený oddych počas letných prázdnin.

            • Výlet v AquaCity Poprad

            • Relax a zábavu v závere školského roka zažili žiaci 8. B triedy. Odmenou za ich celoročné úsilie bol školský výlet do vodného sveta Aquacity Poprad. Skvelé chvíle v bazénoch či tobogánoch  si užili aj vďaka obrovskému sponzorskému daru rodičov Aničky Nguyen, ktorí našim žiakom zaplatili dopravu zájazdovým autobusom. Ďakujeme.

            • Beseda so spisovateľkou

            • V piatok, 23.6.2023, sa žiaci 3.A, 3.B triedy zúčastnili zaujímavého stretnutia s pani spisovateľkou Danou Moderdovskou. Podujatie usporiadala Zemplínska knižnica v Michalovciach, ktorá ho realizovala z Fondu na podporu umenia. Pani spisovateľka žiakom predstavila svoje knihy a pútavou prezentáciou rozprávala o separácii odpadu. Podujatie bolo pre žiakov poučné i zábavné. Zahrali sa kvíz, za odmenu dostali spoločenskú hru zameranú na recykláciu a separáciu odpadu.

            • Majstrovstvá kraja jednotlivcov v atletike

            • Naši mladí atléti sa zúčastnili MK v atletike mladších žiakov a žiačok v Košiciach. Súťaže sa zúčastnilo 15 oddielov a 262 pretekárov z Košického a Prešovského kraja. Spolu naši žiaci športových tried získali vo veľmi silnej konkurencii spolu 7 medaily. Najúspešnejší bol Dávid Demko, ktorý osobnými rekordmi v kriketke 57,79 a v guli 10,49 zvíťazil a v štafete 4 x 60m pomohol získať striebro. Simona Majchráková v behu na 1500m obsadila 2. miesto tak isto Jakub Hreňko v behu na 600m. V chôdzi ma 2km Kiara Baranová skončila na peknom druhom mieste a Matúš Laporčák obsadil 3. miesto. Nela Sikorai v behoch na 1500m a Olívia Vajdová v behu na 600m, Oliver Širochman v skoku do výšky, obsadili veľmi pekné 4. miesta. Za výsledky blahoželáme.