• Novinky

            • Sv. deň zdravej výživy

            • Mnohokrát zabúdame, že jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je aj zdravé stravovanie.    16. október – Svetový deň zdravej výživy – nám má pripomenúť, že život každého človeka je jedinečný, neopakovateľný a nenahraditeľný, a preto by si ho mal každý z nás dostatočne vážiť. Zdravá strava neznamená len kvalitné “palivo” pre svaly a telo ale aj výživu pre mozog. Počas tohto týždňa aj na našej škole prebehli rôzne aktivity a zábavnou formou sme sa snažili žiakom poukázať na možnosti zdravej stravy, ktorá obsahuje veľa vitamínov a je zdravá pre všetkých. Školská psychologička si pre žiakov pripravila aktivity ako triedenie potravín na zdravé a nezdravé, vytvárali ľudskú postavu, ovocníčkov a zelkáčov z ovocia alebo zeleniny, vytvorili 3D potravinové pyramídy z odpadu a kreatívne plagáty o zdravej výžive a zdravej desiate. Opäť sa niečo nové naučili a je potrebné poznamenať, že všetky aktivity žiakom veľmi „chutili“. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a spravili tento týždeň krajším, zaujímavejším a chutnejším.

            • Vyhodnotenie plaveckého výcviku

            • Žiaci 4. a 5. ročníka absolvovali plavecký výcvik. Spolu 20 hodín strávili na vynovenom plaveckom bazéne v Michalovciach. Neplavci sa naučili plávať a v závere preplávali 25 m plaveckým štýlom znak. Plavci si dokonale zlepšili techniku plávania, skok do vody a v závere preplávali 50 m ľubovoľným plaveckým štýlom. Za odmenu dostal každý "Mokré vysvedčenie."

            • Reprezentant SR v atletike na našej škole

            • V rámci projektu Visegrad Fund sme už včera  17.10.2023  privítali na Zemplínskej šírave a športovom sústredení reprezentanta SR v atletike Jána Volka s trénerkou Naďou  Bendovou. Okrem žiakov našej školy sme na športovom sústredení hostili aj našich projektových partnerov (žiakov a trénerov) zo športovej  ZŠ Krakow z Poľska.  Trénerka Naďa Bendová viedla pre trénerov atletiky workshop - Základy rozvoja rýchlostných schopností, kde sa podelila s ostatnými trénermi o svoje skúseností a postrehy. Praktickú časť rozvíjania rýchlostných schopností nám predviedol Slovenský reprezentant v atletike a 3-násobný medajlista z halových ME  Ján Volko, ktorého sme dnes 18.10.2023 privítali na našej ZŠ. Našich milých hostí privítala celá škola pokrikom i rôznymi transparentmi, ktoré si žiaci pripravili. Tento výnimočný deň sme zväčnili podpisom  nášho reprezenta do  kroniky školy i podpisom atletických dresov, ktoré budú zdobiť interiér chodby v telocvični. Po pútavom rozhovore, otázkach našich zvedavých športovcov a autogramiáde sa žiaci i naši hostia  predviedli na atletickej dráhe.  Trénerka Naďa Bendová vysvetlila žiakom správnosť bežeckej techniky  a Ján Volko  ukázal žiakom zopár cvikov na zlepšenie techniky behu. Po praktickej časti ukážky práce v atletike a chutnom obede sme sa dnes rozlúčili. Jankovi Volkovi prajeme veľa úspechov v jeho športovej kariére a tešíme sa na ďalšiu návštevu. 

            • Protidrogová prevencia s príslušníkom PZ

            • Žiaci 9.ročníka sa zúčastnili preventívnej protidrogovej prednášky s príslušníkom policajného zboru. Prednáška bola  zameraná na protidrogovú prevenciu a  prevenciu kriminality. Cieľom prednášky bolo priblížiť problematiku legálnych a nelegálnych drog, zvýšiť záujem žiakov o dianie okolo seba, rozpoznať násilie v rodine, poukázať na  prejavy šikanovania,  rasizmu, intolerancie a získané vedomosti využiť v reálnom živote.                                                                                                           

              Prevencia v oblasti bezpečia a slušného správania je veľmi potrebná a hlavne v dnešnej uponáhľanej dobe. Určite pomôže žiakom  správne sa zorientovať v rôznych životných situáciách.

            • Naši dorastenci bodovali v KE

            • V sobotu sa v Košiciach  uskutočnilo posledné 4. kolo družstiev mladších žiakov a dorastencov v atletike Východoslovenského regiónu.  Celkovo z 12 družstiev sa našim pretekárom ŠK Comenium pri IV. ZŠ v Michalovciach podarilo po týchto štyroch kolách získať so stratou jedného bodu na druhé Košice, bronzovú medailu. Najlepšie bodoval Dávid Demko, ktorý získal za družstvo spolu 27 bodov. Obsadil 1. miesto vo vrhu guľou, 2. miesto v skoku do výšky a štvrtý bol v behu na 150m. Ďalej 11 bodov získal Matúš Laporčák. 10 bodov Nikolas Palka Jusko a 9 bodov Oliver Širochman. Blahoželáme mladým atlétom!

            • "Dúha" z ph indikátora

            • Na hodine chémie sme experimentovali s farbami. Ako pH indikátor sme použili červenú kapustu, z ktorej sme si pripravili výluh. Červená kapusta obsahuje látky nazývané antokyaníny. Tieto látky spôsobujú, že roztok červenej kapusty mení sfarbenie v závislosti od kyslosti či zásaditosti prostredia, v ktorom sa nachádza. Funguje tak ako domáci lakmusový papierik.

            • Krúžok Spoznávame Zemplín

            • Napriek chladnému počasiu sa  rodičia a žiaci našej školy zúčastnili výletu Spoznávanie Zemplína, kde sme navštívili najnižší bod Slovenska v obci Klin. Cestou sme sa zastavili  pri liečivom prameni,  navštívili sme aj  zrúcaninu Veľký Kamenec, absolvovali sme prehliadku zrekonštruovaného kaštieľa v Borši, kde sme si dali aj chutný obed. Žiaci našej školy  sa vyšantili na ihrisku a poslednou zastávkou bol Grand Bari…. Nedeľu sme si užili aj napriek upršanému počasiu….

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

            • Získali sme medzinárodné ocenenie Zelenej školy

            • Po dvojročnom úsíli práce s témou ODPAD, v rámci enviromentálnej výchovy prepojenej s praktickými aktivitami školskej komunity, sme si včera 12.10.2023 prevzali medzinárodný Certifikát Zelenej školy a vlajku Zelenej školy, ktorú máme v platnosti do augusta 2025. Poďakovanie patrí našim žiakom, kolégiu Zelenej školy, koordinátorke projektu p. Mgr. Adamovej a všetkým pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom za dvojročné úsilie, ktoré stálo za to.  Veríme, že toto ocenenie je len začiatkom ďalších krokov, ktoré nás čakajú. Životné prostredie je neodmysliteľnou súčasťou nášho života, preto je dôležité starať sa a chrániť ho. Aj po tomto peknom ocenení neleníme a začíname ďalšou dvojročnicou, ktorej témou je ZELEŇ a OCHRANA PRÍRODY. Všetkým našim priaznivcom ďakujeme za podporu a tešíme sa na spoločné aktivity, ktorými môžeme skrášliť a zveľadiť prostredie našej školy. 

            • Sv. deň duševného zdravia

            • 10.10 si pripomíname Svetový deň duševného zdravia. Bol vyhlásený Svetovou federáciou za duševné zdravie so zámerom zvyšovania povedomia a upozorňovania na opodstatnenosť a význam témy duševného zdravia jednotlivcov, ako aj celej spoločnosti.

              Čo je to duševné zdravie? Určite sme už mnohokrát tento výraz počuli. Ale vieme aj čo znamená? Veľmi jednoducho by sme mohli duševné zdravie vysvetliť alebo zadefinovať ako to „Ako sa máme... Ako sa cítime... Čo prežívame...“

              Počas tohto týždňa aj na našej škole prebehli rôzne aktivity zamerané na prehĺbenie témy duševného zdravia a povedomia o ňom. Žiaci sa porozprávali o dôležitosti duševného zdravia, o riešení problémov a mali možnosť vyskúšať si relaxačné cvičenie. Taktiež vytvorili originálne plagáty na zvýšenie osvety v oblasti duševného zdravia.  

              Čo je prospešné pre naše duševné zdravie?

              1. Prijímaj sám/sama seba - poznaj sám/sama seba, svoje dary a svoje prednosti aj slabosti. Váž si sám/sama seba, ale neber sa až príliš vážne. 

              2. Hovor o tom – o všetkom, čo ťa trápi, čoho sa bojíš, čo si vyčítaš, o svojom smútku, ale rovnako aj o svojich radostiach a úspechoch. Zdieľaná starosť sa stáva polovičnou, zdieľaná radosť dvojnásobnou.

              3. Buď aktívny/a – život je ako rieka, raz plávame s prúdom a raz zas proti nemu. Kým sa hýbeme, tak žijeme a naopak.

              4. Uč sa novým veciam – stále je čo sa učiť a spoznávať. To, čo sa nám podarí zvládnuť nás blaží a to, čo nezvládneme sme aspoň vyskúšali.

              5. Stretávaj sa s priateľmi – sympatia, náklonnosť, kamarátstvo, priateľstvo a láska sú zdrojom radosti a opory v našom živote.

              6. Rob niečo tvorivé – tvoriť možno kdekoľvek, v ateliéri, v divadle, ale aj v záhrade, kuchyni či dielni. Dôležitejší ako výsledok je proces.

              7. Zapoj sa a pomôž – zaujímaj sa o dianie vo svete. Politika, charita, ekológia a pomoc pre tých, ktorí to potrebujú dávajú zmysel nášmu životu.

              8. Neváhaj požiadať o pomoc – nehanbi sa a neváhaj požiadať o pomoc, ak je tvoje bremeno príliš ťažké, bolesť prisilná, strata priveľká, strach neznesiteľní.

              9. Oddychuj a uvoľni sa – uč sa oddychovať aktívne aj pasívne, objavovať nové zdroje uvoľnenia a radosti.

              10. Zdolávaj prekážky – uč sa brať problémy a prekážky v tvojom živote ako výzvy a možnosť tvojho osobného rastu.

              11. Neboj sa snívať – nie všetky sny sa nám môžu splniť, ale k niektorým sa môžeme aspoň priblížiť.

              12. Ži tu a teraz – ži najlepšie ako len vieš.

               

               

            • Enviromatematika

            • Jesenná príroda sa stala inšpiráciou pre zopakovanie učiva o zlomkoch. Rôzne prírodniny boli vhodné na ich znázornenie, rozširovanie alebo krátenie. Atletická dráha splnila funkciu zlomkovej čiary. Žiaci pochopili, že so zlomkami sa dá „ hrať “ všade...

               

            • Súťaž o naj... jablko

            • V mesiaci október bola pri príležitosti Dňa jablka vyhlásená súťaž o najväčšie a najkrajšie jablko. Veľa žiakov a žiačok prinieslo krásne veľké jablká. Rozdiely medzi nimi boli takmer nepatrné a vyhodnotiť ich bolo náročné. Na hornej chodbe našej školy boli tie „naj“ jablká každej triedy vystavené a tam si ich žiaci mohli aj pozrieť a porovnať. Na prvom stupni priniesol najväčšie jablko Sebastián Vadel z III.A a na druhom stupni Samuel Vadel zo VII.B. Víťazi boli odmenení. Súťažné i mimo súťažné jabĺčka následne spracovali naše pani kuchárky a my sme si mohli pochutnať v školskej jedálni na sladkom kompóte. Všetkým ďakujeme za účasť a spoluprácu.

            • Jesenná výzdoba prác našich žiakov

            • Hýrivé farby jesene nás na výtvarnej výchove hrejú aj keď je už sychravo a chladnejšie. Potešili sme sa zobrazením krásnej pani, bohatej na sladké plody... má ich pozaplietané vo vlasoch, šaty sú vzorované tvarmi listov, klobúk ozdobený ovocím, namiesto šperkov použila šípky, bobuľky sú korálky... Kráča nádhernou prírodou a užíva si každú chvíľku. Užite si aj vy našu nástenku.

            • Príprava na svoje povolanie

            • Žiaci 9.ročníka sa zúčastnili preventívného poradenstva v rámci voľby povolania. Dozvedeli sa nové a zaujímavé informácie, ktoré im pomôžu pri rozhodovaní sa o svojej budúcej pracovnej kariére a pri zorientovaní sa na trhu práce, aby mali čo najväčšie predpoklady pre úspešne uplatnenie sa.

            • Filmový festival EKOTOPFILM

            • Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm oslavuje 50. výročie a my sme boli pri tom. Žiaci 6.A a 7.B triedy sa zúčastnili festivalu, ktorého cieľom je pomocou filmového plátna inšpirovať a nabádať ľudí k zodpovednejšiemu správaniu a lepšiemu vzťahu k životnému prostrediu. Festival každoročne prináša slovenským divákom najnovšie dokumentárne filmy z celého sveta z rôznych oblastiach ochrany životného prostredia a udržateľnosti. Tento festival rozhodne obohatil žiakov o množstvo nových vedomostí v oblastiach ako napr. plytvanie potravinami, odpady, uhlíková stopa, ekologická doprava, ochrana ohrozených druhov zvierat a pod. 

               

            • Základný plavecký kurz

            • Po obnovení mestskej plavárne v Michalovciach sme začali s výcvikom základného plaveckého kurzu pre žiakov 4.-5. ročníka. Tešíme sa, že sa žiaci môžu učiť základom plávania  bezplatne, vo vynovených priestoroch mestskej plavárne.

            • Outdoorové vyučovanie SJL- 3.ročník

            • Keďže je ešte pekné počasie, záverečné opakovanie abecedy sme uskutočnili vonku. Tretiaci si zmerali sily v súťaži "ABECEDA"

              Ich úlohou bolo čo najskôr podľa farby nájsť písmená abecedy, usporiadať ich a povešať v správnom poradí, v čo najkratšom čase.  Najrýchlejšie družstvo so správne usporiadanou abecedou vyhráva....

              Bola to super hodina.

            • Kurz Ochrany života a zdravia

            • Po teoretickej časti kuzu Ochrany života a zdravia,  žiaci II.stupňa, nadobudnuté  teoretické poznatky precvičovali v teréne.  Praktická časť kurzu sa začasla evakuáciou budovy všetkých žiakov a učiteľov. Vedúci kurzu OŽaZ zmeral čas evakuácie a oboznamil žiakov s jednotlivými stanovišťami a plnením úloh.  V závere kurzu bolo vyhodnotenie jednotlivých tried za zvládnutie teroretických poznatkov. Najlepšie sa darilo žiakom 6.A- 75b, na druhom mieste sa umiestnili žiaci 8.B- 61b a 3.miesto obsadili žiaci 9.B - 57b. 

            • Didaktické hry I. stupňa

            • 29.19.2023 sa na 1. stupni uskutočnili "Didaktické hry spojené s vychádzkou do prírody ".Na začiatku cvičenia zaznel varovný signál. Žiaci sa pod vedením triednych učiteľov organizovane presunuli pred budovu školy. Meraná bola rýchlosť evakuácie žiakov. Žiaci boli informovaní o programe didaktických hier, po ktorom sa po  vyznačenej trase premiestnili do mestského parku KERTA. Počas presunu si všímali dopravné situácie, okolitú prírodu, budovy. V mestskom parku plnili dané úlohy a súťaže: beh, hry, pozorovanie rieky, hod na cieľ. Po úspešnom absolvovaní disciplín sme sa organizovane presunuli do školy a vyhodnotili didaktické hry.

            • Naši mladí športovci na mítingu v Bardejove

            • Žiaci športových tried sa zúčastnili atletického mítingu športových tried základných škôl Východoslovenského regiónu v Bardejove.  150 mladých atlétov súťažilo  v kategóriách mladších  a starších žiakov. Výsledky našich mladých atlétov: 1. miesto obsadili David Demko v hode vortexom a Laura Barkaiová vo vrhu guľou, 2. miesto Martin Bajužik v behu na 60m, David Demko v skoku do diaľky, Simona Majchráková v behu na 600m a družstvá mladších žiakov a žiačok obsadili 3. miesta. Úspešným športovcom blahoželáme