• Novinky

            • Bav sa basketbalom 2022

            • Basketbalový klub 1.BK Michalovce v spolupráci s mestom Michalovce a ZŠ Krymská 5 Michalovce
              zorganizovali v stredu 23.11.2022 ďalší ročník podujatia pod názvom “Bav sa basketbalom ”. Akcia sa
              uskutočnila takmer po štvorročnej prestávke pre rôzne príčiny.
              Podujatia sa zúčastnilo päť základných škôl z Michaloviec, ktoré vytvorili spolu osem družstiev. ZŠ. J. Švermu, ZŠ Okružná a ZŠ P.Horova mali na podujatí po dve družstvá. Každá škola vytvorila
              zmiešané družstvo chlapcov a dievčat. Spolu sa do aktivít zapojilo 80 detí. Prvú časť tvorili súťaže družstiev na
              čas v slalome bez lopty, s loptou, podávanie lôpt a nakoniec súťaž v streľbe. Následne odohrala každá škola
              po dva basketbalové zápasy na základe náhodného žrebu. Každá súťaž bola bodovaná a následne dostali
              družstvá body aj za basketbalový zápas. Výpadky vo výučbe telesnej výchovy za posledné dva roky boli
              viditeľné. Tento rok bolo podujatie určené pred ročníky 2010 a 2011. V basketbalových zápasoch sa objavili
              začiatočnícke prvky a chyby, ale pozitívom bol zápal pre hru a nadšenie detí.
              Deti počas zápasov usmerňoval aj kvalifikovaný rozhodca. Víťazné školy získali diplomy a trofeje z
              podujatia. Všetci žiaci dostali tématické tričká. Akcia mala pozitívny priebeh a nielen po športovej stránke
              splnila svoj cieľ. Naše basketbalové družstvo obsadilo krásne 3.miesto. Blahoželáme!!!
               

            • 19.-23.11. Európsky týždeň boja proti drogám

            • Jeho cieľom je venovať pozornosť prevencii užívania drog medzi deťmi a mladými ľuďmi. Žiaci našej školy sa od 21.11 do 23.11 zapojili do aktivít, ktoré súviseli s protidrogovou tematikou. Počas týchto dní sa učitelia snažili implementovať problematiku boja proti drogám do vyučovania či už na prvom stupni ako preferovanie zdravého životného štýlu a zdravej výživy,  na druhom stupni vo vytváraní hodnotných voľno časových aktivít. Na hodinách jazykov vymýšľali básne a slogany. Na výtvarnej výchove tvorili plagáty a koláže, ktorých poslaním je šíriť osvetu na boj proti drogám. Tieto dni sa aj niesli na našej škole v znamení farieb závislostí. Farebné oblečenie znamenalo inú závislosť.

              PONDELOK – BIELA – ZÁVISLOSŤ NA ALKOHOLE

              UTOROK – ČERVENÁ – ZÁVISLOSŤ NA NIKOTÍNE / FAJČENIE

              STREDA – ČIERNA – ZÁVISLOSŤ NA DROGÁCH

              Na záver sa obraciam na Vás, milí žiaci:

              „Využite svoj voľný čas zmysluplnejšie – športom, tancom, dobrou knihou, rozhovorom s kamarátom alebo prechádzkou so psom. Bojujte za život a školu bez cigariet, alkoholu a drog!“

               

            • Zlatý Matičný Hlások

            • Regionálna súťaž detí v speve ľudových piesní je určená pre žiakov materských škôl, základných škôl a osemročných gymnázií. Organizátorom súťaže je Dom Matice slovenskej v Michalovciach. Hlavným cieľom je podporovať a vytvárať u žiakov predpoklady na pestovanie a rozvíjanie citu ku krásam svojho regiónu, prírody, ľudového umenia a spoznávanie kultúrneho dedičstva našich predkov. Našu školu reprezentovali žiačky Kyara Čančinová /3.A/ v striebornom pásme a žiačka Bianka Leitnerová /7.B/ v brondzovom pásme. Dievčatám ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy. 

            • Výtvarná súťaž

            • Aj tohto roku sme sa zúčastnili výtvarnej súťaže "Kto je mojim ochrancom?", ktorú vyhlasuje ÚPSVaR Michalovce prostredníctvom Odboru sociálnych vecí a rodiny a organizuje Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach v spolupráci s OZ Entrée pri ZKGZ v Michalovciach. Ocenení boli žiaci vo výtvarnej časti - II. vekovej kategórie: Samuel Vadel z VI.B v striebornom pásme, z VIII.B Melisa Varábľová v bronzovom pásme a Tam Anh Nguyen v striebornom pásme. Blahoželáme!!!

            • Krabičky plné lásky

            • Potešme i tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich! Naplňte krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do krabice nezabudnite vložiť aj kúsok svojho srdca! Mali by obsahovať z každého rožku trošku. Za každú triedu v našej škole odporúčame pripraviť maximálne dve mužské a dve ženské krabice plné lásky, ktoré budú skontrolované a pripravené podľa inštrukcií tejto zbierky. Krabičky môžete priebežne odovzdávať p. Ihnátovej do 1.12. 2022.

            • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka

            • Aj v tomto školskom roku si žiaci ôsmeho a deviateho ročníka mohli preveriť svoje vedomosti z materinského jazyka. Víťazke školského kola Olympiády zo Slovenského jazyka, žiačke 9. A triedy, Sáre Babjakovej, sa darilo aj na okresnom kole. 10. novembra 2022 našu školu úspešne reprezentovala a obsadila 3. miesto. Olympiáda nebola práve najjednoduhšia. Pozostávala z troch častí: vedomostného testu, transformácie textu a ústneho prejavu. Sárke srdečne blahoželáme a ďakujeme za vynikajúce umiestnenie v prvej trojici škôl michalovského okresu. 👏👏👏

            • Informatická súťaž iBobor

            • Po jesenných prázdninách sa na našej škole uskutočnila obľúbená celoslovenská informatická súťaž iBobor. Zapojilo sa do nej veľmi veľa žiakov. Na našej škole sme vo výsledkovej listine zaznamenali 10 úspešných riešiteľov. Srdečne im všetkým blahoželáme a tešíme sa, že aj na našej škole máme bystré informatické hlavičky.  

            • Európsky týždeň boja proti drogám 19.-23.november

            •  

              Prevencia patologických | Stredná odborná škola technická, Kozmálovská  cesta 9, Tlmače

              Jeho cieľom  je venovať pozornosť prevencii užívania drog medzi deťmi a mladými ľuďmi.

              Žiaci našej školy sa od 21.11 do 23.11 zapoja do aktivít, ktoré budú súvisieť s protidrogovou tematikou. Tieto dni sa budú niesť na našej škole v znamení farieb závislostí. Farebné oblečenie bude znamenať inú závislosť.

               

              PONDELOK – BIELA – ZÁVISLOSŤ NA ALKOHOLE

              UTOROK – ČERVENÁ – ZÁVISLOSŤ NA NIKOTÍNE / FAJČENIE

              STREDA – ČIERNA – ZÁVISLOSŤ NA DROGÁCH

              Okrem toho žiaci na triednických hodín pripravia spoločný plagát za triedu:

              I. STUPEŇ - plagáty, ktorých poslaním je šíriť osvetu na boj proti drogám

              II. STUPEŇ - plagáty, básne, slogany na boj proti drogám

              Vytvorené plagáty odovzdajte škol. psychologičke do 25.11. 

               

               

            • Slnečná sústava očami detí

            • Štvrtáci  na hodinách prírodovedy spoločne pátrali ako detektívi po neživej prírode a prírodných javoch. Dozvedeli sa , čo je magnet, magnetické pole, ako funguje kompas a čo spôsobuje gravitačné pole. Naučili sa , že žijú na planéte Zem, ktorá je súčasťou vesmíru a ktoré planéty okrem nej tvoria slnečnú sústavu. Svoje vedomosti využili pri prezentácii svojich projektov, ktoré zvládli na 1.

            • Týždeň vedy a techniky

            • V rámci 19. ročníka Týždňa vedy a techniky na Slovensku navštívili triedy 5.A a 6.A hvezdáreň v Michalovciach, kde sa zúčastnili zaujímavých programov, ktoré obohatili ich vedomosti v danej oblasti. Žiaci absolvovali program s názvom Robotické vozidlá vo vesmíre a Výskum slnečnej sústavy kozmickými sondami. Najviac ich však zaujala kupola, ale pre nepriaznivé počasie nebolo možné sledovať oblohu ďalekohľadom.

               

               

            • Vianoce pre psíkov

            • Dary pre psíkov môžete odovzdať tr. učiteľke. Zástupcovia  žiackeho parlamentu  vyzbierané dary zanesú do útulku prvý decembrový týždeň.

            • Projekt ElektroOdpad-Dopad

            • Začiatkom školského roka 2022/2023 sa naša škola zapojila do projektu ElektroodpadDopad6. Cieľom projektu je poukázať na životný cyklus elektrospotrebičov od ich výroby cez každodenné používanie až po likvidáciu, ukázať žiakom možnosti vlastného zodpovedného správania sa v tejto téme, vytvorenie školských tímov, kde budú mladí ľudia samostatne viesť vzdelávanie pre svoju školskú komunitu a prinášať nové nápady a riešenia. Tento projekt je podporovaný spoločnosťou SEWA a občianskym združením ŽIVICA.

              Ak máte v domácnostiach nepotrebný drobný elektoodpad, prípadne staré batérie môžete ich vložiť do kontajnerov, ktoré sú  umiestnené vo vstupnej chodbe ZŠ (vedľa zvončeka).

              Vopred ďakujeme za pomoc a spoluprácu.

            • Súťaž o jesennú výzdobu triedy

            • Pred jesennými prázdninami bola vyhlásená súťaž o najkrajšiu jesennú výzdobu triedy. Úlohou žiakov bolo vyzdobiť triedu s využitím plodov jesene, rôznych prírodných materiálov,  jesenné maľby, dekorácie, ľubovoľné výtvarné techniky.... Poverení žiaci Žiackeho parlamentu hodnotili všetky triedy 1.aj 2.stupňa. Na 1.stupni sa na 3.mieste umiestnila trieda- 1. A na 2.mieste trieda - 2. A na 1.mieste trieda - 3. B Na. 2.stupni sa na 3.mieste umiestnila trieda - 8. A na 2.mieste trieda - 8. B a   na 1.mieste trieda - 7. B Výherným triedam blahoželáme a veríme, že ich zaslúžená odmena potešila.

               

            • Majstrovstvá východoslovenského regiónu

            • Žiaci športových tried so zameraním na atletiku sa v sobotu zúčastnili na Majstrovstvách východoslovenského regiónu Košického a Prešovského kraja v cezpoľnom behu. Preteky sa uskutočnili v Košiciach v Parku Anička za daždivého počasia. Zúčastnilo sa ich 14 oddielov a pretekalo sa v kategóriách od najmladších žiakov až po dospelých. V kategórií najmladších žiačok Olívia Vajdová obsadila 2. miesto a Nela Sikorai skončila deviata. U najmladších žiakov Martin Hreňko obsadil 9. miesto. Striebornú medailu v kategórií starších žiakov si vybojoval Ján Harman. Medailistom blahoželáme.