• Novinky

            • Deň literárnych postáv

            • Posledný marcový deň sa v 4.A zmenil na deň literárnych postáv. Žiaci prišli oblečení v kostýme svojej obľúbenej literárnej postavy, ktorú pútavo predstavili aj žiakom 1. - 2. ročníka. Okrem toho im predstavili aj jednotlivé knihy a povzbudili mladších spolužiakov k čítaniu. 

            • Deň učiteľov

            • Dnes, 28. marca, si pripomíname výročie narodenia J. A. Komenského, pedagóga, jazykovedca, filozofa, teológa a humanistu, ktorého život a dielo sú nerozlučne späté aj so Slovenskom.

              Komenský presadzoval právo na výchovu a vzdelávanie pre všetky deti bez ohľadu na pôvod. Zdôrazňoval potrebu celoživotného vzdelávania. Chcel, aby výchova bola otvorená, úprimná, príjemná, nenásilná, ba až zábavná. Podporoval prirodzenosť dieťaťa. Radil, aby sa deti učili samy na vlastných pokusoch, aby sa pri výučbe postupovalo od jednoduchšiemu k zložitejšiemu.

              Tieto nadčasové myšlienky, robustné dielo a pedagogická činnosť ho zaradili medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky.

              V deň narodenia J. A. Komenského zároveň na Slovensku oslavujeme Deň učiteľov.

              Poslanie učiteľa v sebe zahŕňa zanietenosť a ochotu odovzdávať poznanie o tomto svete, nie len pre poznanie samotné, ale hlavne pre možnosť urobiť svet lepším a krajším.

              Veríme, že v súčasnej dobe si už každý rodič a celá spoločnosť naplno uvedomuje nezastupiteľnú úlohu učiteľov pri formovaní budúcich generácií a učitelia konečne získajú uznanie, ktoré si zaslúžia.

              Milí kolegovia, ďakujeme vám za vašu prácu a obetavosť a prajeme vám všetko najlepšie k vášmu sviatku, veľa síl a trpezlivosti do ďalšej práce.

               

                                                                                                                   Vedenie ZŠ, J.A. Komenského 1 v Michalovciach

            • Čin roka 2022

            • Vážení rodičia, žiaci, 

              dovoľujeme si Vám oznámiť, že Mestské zastupiteľstvo v Michalovciach na svojom zasadnutí dňa 28.2.2023 udelilo titul Čin roka 2022 v oblasti humatity Kolektívu žiakov IV.ZŠ za dobrovoľníctvo, ktorému sa venuje kolektív žiakov, ktorý spolupracuje so žiackym parlamentom za aktivity vykonané v šk. roku 2021/2022. Slávnostné odovzdanie titulu Čin roka 2022 sa uskutoční 31.3.2023 o 17:00 hod. vo veľkej sále MsKS v Michalovciach ná slávnoststnom  galaprograme s názvom To najlepšie, čo v meste Michalovce máme. 

            • Ako sa u nás klokanilo...

            • Dňa 27. 3. sa žiaci našej školy zapojili do medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan a klokanko. Súťažilo 54 žiakov, medzi nimi aj naši malí prváčikovia. Veríme, že sa im  dnes darilo.

            • Zemplínska scénická jar

            • Dňa 24.3 sa žiaci z 5. A triedy zúčastnili  okresného kola súťaže „Zemplínska scénická jar“,  na ktorej so svojim divadelným  predstavením  „Svet očami detí“  obsadili  3. miesto - strieborne pásmo. Žiakom gratulujeme a želáme veľa  ďalších  úspechov.

            • Deň vody

            • 22. marca si ľudia na celom svete pripomínajú Svetový deň vody. Voda pokrýva viac než 70% povrchu Zeme a je životne dôležitá pre všetko živé na našej planéte. Najväčšie množstvo vody, 96,5%, sa nachádza v oceánoch a moriach a zvyšok, 3,5%, tvorí sladká voda, ktorá sa nachádza v jazerách, riekach, podzemnej vode a ľadovcoch. Dobré spravovanie tohto obmedzeného a cenného zdroja je nevyhnutné pre blaho ľudí a prírody.

              Znečistenie vôd patrí ku globálnym problémom. Najväčším používateľom vody a zároveň aj najväčším jej znečisťovateľom je človek. Pri príležitosti Svetového dňa vody si každá trieda pripravila projekt, v ktorom priblížila vodu a s ňou spojený environmentálny problém.

            • Úspech vo fyzike

            • Dňa 15.3.2023 sa uskutočnilo okresné kolo fyzikálnej olympiády. Našu školu reprezentovala žiačka Tam Anh Nguyen z VIII.B a umiestnila sa na peknom 3.mieste. Blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            • Už je tu jar...

            • Je tu prvý jarný deň a blíži sa  i Veľká noc.  Naše priestory školy vdýchli jej vôňu. Zajkovia, motýle, vtáčiky, kvety i veľkonočné vajíčka žiaria v priestoroch a dali najavo -je tu JAR….

            • Hviezdoslavov Kubín - I. kat.

            • Žiaci 1. stupňa ako každý rok, tak aj tento si zasúťažili v prednese poézie a prózy. Vyhodnotenie školského kola celoštátnej postupovej súťaže v prednese poézie a prózy, v 1. kategórií Hviezdoslavov Kubín:

              Próza 1. kategória

              1.m.-Sofia Mária Puľaková 4.A

              2.m.- Nela Malaťáková 3.B

              3.m.- Sára Rovňáková 3.B

              Poézia 1. kategória

              1.m - Noemi Sofia Mackulinová 4.A

              2. m.- Eliška Mrúzová 2.B

              3. m. Richard Kavuľa 2.B

              Blahoželáme!!!

            • Hviezdoslavov Kubín - II. a III. kat.

            • Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou celoštátnou súťažou v umeleckom prednese. Vo všetkých kategóriách sa súťaží v prednese poézie a osobitne v prednese prózy.

              Súťaž sa koná každý rok. Sme radi, že svoj talent pre cit hovoreného slova objavujú aj naši žiaci. Žiaci 2. stupňa súťažili v školskom kole v stredu 16. marca. Bohatšie zastúpenie mali recitátori II. kategórie, teda žiaci piateho a šiesteho ročníka. Predviedli vyrovnaný súboj, a preto aj porota mala ťažké vyhodnotiť, kto bude reprezentovať našu školu v okresnom kole. Tretiu kategóriu žiakov siedmeho a ôsmeho ročníku zastupoval len jeden prednášajúci, ktorého sme odmenili diplomom za pútavý prejav.

              Porota recitátorov odmenila nasledovne: II. kategória:

              1. miesto: Michaela Grunská, próza 6. a
              2. miesto: Nela Sikorai, próza  6.a         +  Adam Kirnág, poézia  5.a
              3. miesto: Kiara Karafová, próza  6.b

              Diplom za pútavý prejav v III. kategórii získal Peter Hrubý, 7.b.

              Všetkým našim zanieteným recitátorom ďakujeme za ich kladný vzťah k prednášaniu, výhercom srdečne blahoželáme a víťazke školského kola Miške Grunskej držíme prsty pri reprezentácii školy v okresnom kole.

            • Deň otvorených dverí 18.3.2023

            • V mene všetkých zamestnancov ZŠ, J.A. Komenského v Michalovciach sa chceme POĎAKOVAŤ všetkým zúčastneným rodičom, predškolákom, ktorí  strávili  dnešný deň spolu s nami.  Veríme, že sa Vám u nás páčilo a tešíme sa na Vás pri zápise do ZŠ. 

            • Voda je život

            • Akú má voda farbu? Je priesvitná a je ako zrkadlo, odráža všetko naokolo - oblohu, les… Aký má voda tvar? Má tvar rieky, pohára, vázy, kvapky, hmly alebo aj samotného ľudského tela… veď sme zo 70% voda. Preto robme všetko preto, aby sme mali na planéte vodu čistú, lebo práve taká voda je život. Každý z nás sa na hodinách výtvarnej výchovy inšpiroval vlastnými individuálnymi skúsenosťami s vodou. Len sa pozrite…

            • Tešíme sa z úspechu

            • Naši prváčikovia sa zapojili do súťaže o autobusový výlet pre celú triede v krajine Haravara. Ich úlohou bolo nahrať divadielko o krásach krajiny v ich okolí (v rámci Košického kraja).  Odborná porota ( veselý duch Kaško, Max a Majka) sa jednohlasne rozhodli, že sa herci z 1.A triedy ukážkovo zhostili úlohy sopky Vihorlat,  obra Morské oko, čertíka Bertíka a neporiadnych turistov, čím si zaslúžili prvú cenu – autobusový výlet. Naším prváčikom gratulujeme a prajeme im príjemné zážitky z výletu.

            • Prváčikovia v kníhkupectve

            • Dňa 16.3. sme so žiakmi 1.ročníka navštívili kníhkupectvo Panta Rhei  pri príležitosti „Marec-mesiac knihy“. V kníhkupectve sa žiaci dozvedeli mnoho cenných informácií o knihách, prelistovali si zaujímavé knihy a knižné novinky. Žiaci rozdávali zákazníkom  vlastnoručne vyrobené záložky do kníh, ktoré vyrábali na hodine výtvarnej výchovy. Žiaci odchádzali z kníhkupectva s úsmevom na perách a novou knihou v ruke.  Tešíme sa na ďalšiu návštevu kníhkupectva.

            • "Odšťavovanie"

            • Sú batérie, ktoré vyhadzujeme naozaj bez „šťavy“? Na túto otázku hľadali odpoveď žiaci 6.B triedy na hodine Environmentálnej výchovy. Žiaci si zobrali vzorku 100 kusov batérií (AA, AAA) a špeciálnym testerom zisťovali stav ich vybitia. Žiaci zostali prekvapení, keď zistili, že z celej skúmanej vzorky malo až 42 kusov batérií energiu postačujúcu na chod malých a jednoduchých elektrospotrebičov ako napríklad nástenné hodiny, počítačové myšky, svetielká a pod. Tieto batérie si ponecháme a v prípade potreby použijeme, aby sme ich úplne „odšťavili“.

            • Deň otvorených dverí

            • Všetkých budúcich predškolákov pozývame na DOD dňa 18.3.2023 o 9:30 hod. do telocvične ZŠ. Okrem dopoludňajšieho športového dňa Vás čakajú aj zaujímavé popoludňajšie aktivity. Tešíme sa na Vás...

            • Oceňovanie najlepších športovcov

            • Naši mladí atléti medzi najúspešnejšími! V obradnej sieni michalovského Mestského úradu sa uskutočnilo oceňovanie najlepších športovcov za rok 2022. Ceny predával primátor Mesta Miroslav Dufinec. Prevzalo si ich v kategóriách žiaci, dorastenci a dospelí dokopy 27 jednotlivcov a odmenených bolo aj 10 kolektívov. Medzi odmenenými za výborné športové výsledky boli aj naši mladí športovci z nášho školského klubu ŠK Comenium pri IV. ZŠ v Michalovciach. V kategórií starších žiakov bol ocenený Matej Uhľár, ktorý v predošlom roku obsadil na halových M-SR 1. miesto a reprezentoval SR na medzištátnom stretnutí 5 krajín v českom Znojme. Mladší žiaci boli ocenení za 3. miesto v súťaží družstiev Východoslovenského regiónu. Cenu prevzal člen družstva Matúš Laporčák.

            • Matematický úspech

            • Srdečne gratulujeme nášmu žiakovi Matúšovi Szabovi za nádherné 1. miesto v okresnom  kole Matematickej olympiády a zároveň prajeme množstvo ďalších úspechov v budúcich súťažiach.

               

            • Projektové vyučovanie na GEG

            • Na hodinách geografie v rámci projektového vyučovania vytvorili žiaci 5.A nádherné práce a modely týkajúce sa prírodných krás našej Zeme.Tieto 3D- projekty sú umiestnené v interiéri našej školy.