• Novinky

            • Šarkaniáda v ŠKD

            • Veľký a či malý, farebný a či tmavý. Dnešné popoludnie si deti z III. oddelenia  užívali na školskom dvore Šarkaniádu. Neodradilo nás ani mini mrholenie. Keď sme rozprestreli našich šarkanov, hneď nám počasie prialo. Začal jemný vetrík fúkať a šarkany nabrali svoj smer a už aj lietali…. Deti sa vybláznili a tešili ako vysoko lietajú…. Vych. Mackulinová

            • Veda na ulici

            • Dňa 7. októbra 2022 sa žiaci 8.A triedy zúčastnili super akcie Veda na ulici, ktorú pripravili prírodovedci z GPH. Akcia prebiehala na  Námestí osloboditeľov v Michalovciach za krásneho slnečného počasia. Žiaci, si mohli vyskúšať, ako fungujú experimenty z rôznych prírodovedných predmetov z fyziky, chémie, biológie, informatiky a matematiky.

            • Viac lásky, menej plastov

            • Už o niekoľko dní sa dáme do pohybu a ako symbol spomienky na svojich blízkych zosnulých budeme nosiť na cintoríny vence a zapaľovať kahance. Pripomenieme si tak ich pamiatku, s ktorou však prinášame na hroby každý rok aj čoraz viac budúceho plastového odpadu. Máme pre vás výzvu, ktorou prispejeme k zelenším Dušičkám.

              Na našich cintorínoch sa zväčša odpad netriedi a končí na skládkach. Väčšina vencov, kytíc a kahancov je vyrobených z materiálov, ktoré sa nedajú recyklovať.

              Vytvorením biologicky rozložiteľných vencov s použitím prírodných materiálov prispejeme k znižovaniu odpadu na cintorínoch.

            • Deň eura

            • Žiaci 1. a 2.stupňa našej školy si  pripomenuli Deň eura, ktorý pripadol na 24. októbra. Pre žiakov bolo pripravených mnoho zaujímavých aktivít, pri ktorých spoznávali našu menu, ktorou platíme už trinásť rokov. Vytvorili symbol eura z centových mincí, zahrali sa europexeso , skladali eurodomino, lúštili eurokrížovku, poskladali europuzzle, zaraďovali krajiny platiace eurom podľa abecedy, kreslili návrhy na nové eurobankovky a euromince a počítali slovné úlohy zamerané na rozvoj finančnej gramotnosti.

            • Projekt Elektroodpad-Dopad

            • V dnešnej dobe problém so spracovaním elektroodpadu narastá. Masívna produkcia elektrospotrebičov, znížená cena predaja, pocit prestíže a náš súčasný spôsob života neustále zvyšujú dopyt po novom tovare, na čo dopláca celé životné prostredie. Preto sa naša škola rozhodla zapojiť do projektu Elektroodpad-Dopad. Cieľom projektu je vytvoriť tím, ktorého úlohou bude bádateľské a rovesnícke vzdelávanie na tému Tajný život elektoroodpadu.

              Tím v zložení 1 učiteľ (Mgr. Klaudia Rózsová) a 2 žiaci (Sára Babjaková 9.A a Alex Harakaľ 7.B) sa v dňoch 17.-19.10.2022 zúčastnili 3-dňového kurzu v Zaježovej a exkurzie do firmy spracúvajúcej elektroodpad v Banskej Bystrici. Z kurzu sa vrátili s množstvom informácií a nápadov, s ktorými sa čoskoro podelia so svojimi spolužiakmi.

            • Jesenná výzdoba v škole

            • Aj tento rok priestory našej školy zdobí pestrá jesenná výzdoba, ktorú pripravili vychovaváteľky z ŠKD. Keďže jeseň skrýva plno farieb, tak aj k nám z nej trošku uštedrila. Zavítala k nám jesenná pani, ktorá symbolizuje aká je jeseň úrodná a farebná. So svojou pestrou nádielkou zeleniny, plodov, byliniek,výrobkov, či iných krás jesene sa s nami i vami podelila v priestoroch našej školy. K výstavke prispeli aj naši žiaci 1. stupňa, za úrodu, ktorú priniesli zo svojich záhrad im ďakujeme. Nezabudli sme ani na 🎃 Halloween, ktorý tak deti majú radi.

              Vych. ŠKD

            • Krúžok Spoznávame Zemplín

            • Krúžok Spoznávame Zemplín má za sebou 1. výlet, ktorý sa konal 23.10.. Plný autobus rodičov a deti prvého stupňa zažili  slnečnú nedeľu,  počas  ktorej spoznávali krásy horného Zemplína. Navštívili sme Observatórium na Kolonickom sedle, v dedinke Ulič miniatúry drevených kostolíkov a bránu do  Národného parku Poloniny, v Zboji sme zašli na chutný obed a v najvýchodnejšej dedinke Nová Sedlica prezreli chalúpku deduška Večerníčka. Na spiatočnej ceste sme sa zastavili na vyhliadke na vodnú nádrž Starina a pri beskydskom panteóne. Unavení, ale plní zážitkov sme sa vrátili domov  a tešíme sa na ďalšie spoznávanie nášho Zemplína.

              Kobanová, Špontáková

               

            • Športové jesenné sústredenie

            • Žiaci 6. až 9. ročníka športových tried zo IV. Základnej školy v Michalovciach so zameraním na atletiku sa zúčastnili jesenného sústredenia na Zemplínskej šírave, už tradične v hoteli Glamour. Tréningy, zamerané na techniku atletických disciplín, boli kombinované spolu s turistikou. Najťažšia turistická trasa: Kamenec – Vinianske jazero – Viniansky hrad – Vinné – Kamenec merala až 18 km, ale žiaci to zvládli bez problémov. Mladí atléti sa regenerovali v Thermal parku a na hoteli Chemes. Zdarnému priebehu sústredenia prispelo aj veľmi pekné jesenné počasie. Chceme sa poďakovať mestu Michalovce za poskytnutie finančnej podpory uskutočnenia športového sústredenia, ktorého sa zúčastnilo 46 žiakov športových tried.

            • Konzumácia ovocia je zdravá...

            • Citrusové plody patria medzi bežne dostupné a kvalitné zdroje vitamínu C. Na hodine chémie sme dokázali prítomnosť tohto vitamínu vo vzorke čerstvého citróna a pomaranča. Vitamín C prítomný vo vzorke odfarbil pripravený modrofialový roztok manganistanu draselného, pretože má redukčné vlastnosti. Toto ovocie plné vitamínov by teda nemalo chýbať ani na vašom tanieri.

              P.S.: Správny vitamín C je kyslý a trpký, núti vás trochu zvráštiť tvár.

            • Zdravé raňajky

            • V piatok  prišli do školy žiaci 5.A hladní. Nie že by sa o ne doma nestarali... Práve naopak! Rodičia im pomohli raňajky vymyslieť, nachystať a zbaliť do školy. Boli naozaj zdravé, a dokonca aj estetické. Na hodine výtvarnej výchovy  stolovali, obdivovali krásne farby, kompozície, vône a chute. Podelili  sa aj o nové recepty. To všetko pri čajíku a príjemnej hudbe. Spoločne vymýšľali  ako vyzdobiť triedu v jesennej téme. 

              ,,Ďakujeme, milí naši rodičia. Ste super! Nech sme všetci zdraví!!!"  Žiaci 5. A.

            • Október - mesiac úcty k starším

            • Stalo sa tradíciou, že si každoročne v októbri uctievame starších spoluobčanov. Na prejav tejto úcty žiaci 2.A a 2.B triedy vyrobili pre seniorov záložky do knihy, ktoré odniesli do " Kníhkupectva Books". Každý senior, ktorý si zakúpi knihu, dostane našu záložku zdarma. Na prejav úcty nestačí však mesiac október, ale úctu k starším treba prejavovať po celý rok.

            • Svetový deň zdravej výživy

            • Mnohokrát zabúdame, že jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je aj zdravé stravovanie.  16. október – Svetový deň zdravej výživy – nám má pripomenúť, že život každého človeka je jedinečný, neopakovateľný a nenahraditeľný, a preto by si ho mal každý z nás dostatočne vážiť. Zdravá strava neznamená len kvalitné “palivo” pre svaly a telo ale aj výživu pre mozog.

              „Ak chceš zdravý byť, musíš zdravo žiť. Chrumkaj jablko, mrkvičku, budeš mať červeň na líčku. S ovocím a zeleninou, máš dostatok vitamínov. Čokoládu vynechaj, orieškom vždy prednosť daj. Jedz cviklu s kalerábom, každé ráno s čerstvým chlebom. Teraz už vieš, čo urobiť máš, keď zdravé telo chceš mať, musíš sa zdravo stravovať“

              Aj na našej škole sa každoročne venujeme tejto téme. Zábavnou formou sa snažíme žiakom poukázať na možnosti zdravej stravy, ktorá obsahuje veľa vitamínov a je zdravá pre všetkých.

              Žiaci s triednymi učiteľkami si pripravili ovocné a zeleninové taniere, na ktorých si pomaškrtili. Naše kuchárky pre žiakov pripravili chlebíčky s výživnými nátierkami, ktorým nevedel nikto odolať. Oblizovali sa až za ušami. Školská psychologička si pre žiakov pripravila aktivity ako triedenie potravín na zdravé a nezdravé, vytváranie ľudskej tváre z ovocia alebo zeleniny,  spoznávali hmatom ovocie a zeleninu, lúštili tajničky, hádali hádanky, tvorili plagáty o zdravej výžive a zdravej desiate. Opäť sa niečo nové naučili a je potrebné poznamenať, že všetky aktivity žiakom veľmi „chutili“. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a spravili deň krajším, zaujímavejším a  chutnejším.

              Neustále majte na pamäti: „Ak chcete zdraví byť, musíte zdravo žiť!“

            • Exkurzia do galérie

            • Počasie nám prialo, bolo krásne slnečno. Na exkurzii z výtvarnej výchovy v múzeu, galérii a aukčnej sieni DARTE v Nižnom Hrušove sme mali možnosť vidieť stálu expozíciu výstavy 100 diel Pabla Picassa a taktiež stálu expozíciu výstavy 80 diel Salvadora Dalího. Zaujímavá je aj expozícia 90 diel Andyho Warhola a 120 diel od BANKSYHO. Popri výstave diel týchto dvoch velikánoch svetového umenia nám bolo sprístupnené aj Múzeum Anny Lesznai. Opäť máme väčší kultúrny prehľad, a to dokonca na vlastné oči!!!S pozdravom, žiaci 8. B.

            • „Umocnili sme zdravú výživu“

            • Deň zdravej výživy (16.10.) sme si netradične pripomenuli na vyučovacej hodine matematiky. Recepty na zdravé „mňamky“ sme si prepísali do reči mocnín a vedeckých zápisov čísel. Takto sme si zároveň zopakovali preberané učivo o zápise veľkých a malých čísel s využitím premeny jednotiek a mocnín.

              Pani učiteľke ďakujeme za chutné zdravé jablkové koláčiky. A recept sa stal skutočnosťou.

              kolektív IX.A

            • Matičný festival Dobšinského Košice

            • 14.10.2022 RÚŠS Košice, Miestny odbor Matice slovenskej, MÚ MČ Košice - Dargovských hrdinov, Magistrát mesta Košice v spolupráci so  ZŠ Postupimská 37 usporiadal už 16. ročník krajského matičného festivalu Dobšinského Košice v prednese pôvodnej slovenskej ľudovej rozprávky a autorských rozprávok. Naša žiačka Sofia Mária Puľáková   sa na ňom   zúčastnila po   prvýkrát.  Aj keď sa domov vrátila iba s diplomom   za účasť,  z festivalu odišla s nadobudnutými skúsenosťami do ďalších ročníkov. 

            • Pasovanie prvákov

            • Dňa 7.10.2022 sa na našej škole konalo slávnostné pasovanie prvákov. Ako po iné roky, aj tento rok bolo úlohou prvákov ukázať, čo sa za krátky čas strávený v školských laviciach naučili. Prekvapením pre nich bol mimozemšťan Mimo, ktorý priletel z ďalekého vesmíru, aby preveril ich šikovnosť, zručnosť i um. Po splnení úloh žiaci zložili prvácky sľub a následne boli pasovaní za ozajstných žiakov našej škole. Na pamiatku si odniesli diplom a sladkú odmenu. Všetkým našim prvákom želáme veľa úspechov, odhodlania a trpezlivosti pri zvládaní školských povinností.

            • Jesenné cv. v prírode

            • 6.10.2022 sa na 1. stupni uskutočnilo "Jesenné cvičenie v prírode ".Na začiatku cvičenia zaznel varovný signál - nastalo zamorenie chodby neškodným dymom. Žiaci pod vedením triednych učiteľov organizovane vyšli pred budovu. Meraná bola rýchlosť evakuácie žiakov. Žiaci boli informovaní o programe jesenného cvičenia, po ktorom sa po  vyznačenej trase premiestnili do mestského parku KERTA. Počas presunu si všímali dopravné situácie, okolitú prírodu, budovy. V mestkom parku plnili dané úlohy a súťaže: beh, hry, práca s kompasom, pozorovanie rieky, hod na cieľ. Po úspešnom absolvovaní disciplín sme sa organizovane presunuli do školy a vyhodnotili jesenné cvičenie.

            • Kurz Ochrany života a zdravia

            • Dňa 6.10 na našej škole prebehla cvičná evakuácia budovy školy za pomoci členov hasičského zboru. Horná chodba školy bola zamorená neškodným plynom a evakuácia začala po zaznení varovných signálov, pričom úlohou triednych učiteľov bolo zabezpečiť pokojnú evakuáciu žiakov mimo budovu školy vopred určenou trasou. Meraná bola aj rýchlosť evakuácie žiakov. Po ukončení evakuácie žiakov  II. stupňa zodpovedný učiteľ informoval žiakov o dôvode a čase evakuácie. Následne žiakov II. stupňa oboznámil s programom Kurzu Ochrany života a zdravia.

              Žiaci pokračovali v rámci Kurzu OŽaZ plnením stanovených úloh a disciplín na pripravených stanovištiach a získané teoretické poznaky realizovali v praxi.  Na prvom stanovišti s názvom Riešenie mimoriadnych udalostí, boli žiaci preverený z ich vedomostí správania sa v prípade vypuknutia mimoriadnej situácie a bezprostredného ohrozenia. Vyskúšať si mohli aj prácu s ochrannou maskou. Na ďalšom stanovišti si mohli žiaci skúsiť streľbu zo vzduchovky na terč alebo  si overili svoju šikovnosť v disciplíne Hod granátom. Porozmýšľať museli aj pri stanovištiach ako Zdravotná príprava, kde preukázali svoju znalosť poskytnutia prvej pomoci a ošetrenia ranenej osoby. Okrem toho sa svoje schopnosti práce s mapou, buzolou a prežitia v prírode snažili dokázať na stanovišti Pohyb a pobyt v prírode.

              Po úspešnom absolvovaní všetkých disciplín nasledovalo vyhodnotenie jednotlivých tried. Na záver žiaci realizovali rôzne pohybové hry v areáli školy alebo absolvovali prechádzku do okolia školy.

            • Prevencia drogovej závislosti

            • V tomto týždni sa naša školská psychologička venovala v rámci preventívnych aktivít drogovej prevencii. Deti  veľmi často podliehajú novým trendom, pričom si neuvedomujú, že si môžu veľmi vážne poškodiť svoje zdravie. Zvedavosť či snaha zapôsobiť u kamarátov je u nich v tomto prípade silnejšia. Veľmi rýchlo sa však môžu stať závislými a situácia sa im môže vymknúť spod kontroly práve preto školská psychologička žiakom  priblížila negatívne rizika požitia žuvacieho tabaku ako sú rakovina pier, ústnej dutiny, jazyka, pankreasu a obličiek, kazivosť zubov, parodontóza, sfarbenie zubov, vysoký krvný tlak, riziko srdcových ochorení, náhle mozgové príhody a v kombinácii so stimulačnými nápojmi môže spôsobiť smrť. Rýchlo sa vytvorí závislosť na nikotíne a po jeho vysadení sa dostavia abstinenčné príznaky ako nervozita, depresívne nálady, poruchy spánku, príjmu potravy - nechutenstvo do jedla alebo prílišné prejedanie sa. Zo začiatku po jeho užití sa uvoľňuje napätie a stres, ale potom môže nastúpiť bolesť hlavy a nevoľnosť. V žiadnom prípade nejde o zdravšiu formu užívania tabaku!!!