• Novinky

            • Netradičná hudobná výchova.

            • V našej škole pestujeme aj medzipredmetové vzťahy. Dnes, 29.4.2022, sme hodiny hudobnej výchovy ozvláštnili IKT technológiami, ktoré sme získali z grantu Enter pre školy 2021 – Digitálna generácia. Keďže žiaci 6.B, 7.A a 7.B triedy už ovládajú prácu s micro:bitom, využili sme ich nadobudnuté vedomosti na hodinách hudobnej. Na pianách si vyskúšali zahrať znelku z rozprávky Pat a Mat podľa notovej predlohy. Takéto netradičné vyučovanie sa žiakom veľmi páčilo. Za netradičnú, zaujímavú a praktickú didaktickú pomôcku veľmi pekne ďakujeme.

            • Deň Zeme na Vinianskom hrade a jazere

            • Dňa 28.4.2022 žiaci I. stupňa pri príležitosti Dňa Zeme spoznávali krásy nášho regiónu. Navštívili Vinianske jazero i absolvovali túru na Viniansky hrad. Kastelán hradu im porozprával rôzne zaujímavosti o hrade i o práci spojenej s jeho obnovou. Predstavil im priestory hradu i jeho okolie. Spoznávanie sme spojili i s čistením okolia. Žiaci vyčistili celú turistickú trasu na hrad i okolie Vinianskeho jazera. Na záver pekného dopoludnia bola opekačka, na ktorej si žiaci výborne pochutili.

            • „ROZTANCUJ SVOJE SRDCE“

            • V piatok, 29. apríla, sme spoločne v rámci Medzinárodného dňa tanca oslávili príchod prvých jarných dní zábavnou tanečnou lekciou zumby plnou energie, skvelej hudby a dobre nálady. Počas dvoch vyučovacích hodín svoje srdce a telo postupne roztancovali ročníky I. a II. stupňa. O tom, že tanec má schopnosť rozveseliť nás a spájať ľudí svedčia aj zhotovené zábery. Posúďte sami ...

            • Deň narcisov - sme radi, že môžeme pomáhať!

            • Dnes - 28. apríla sa na našej škole uskutočnila šľachetná akcia pri príležitosti „Dňa narcisov“- zbierka Ligy proti rakovine. Jej symbolom je žltý narcis. Každý, kto si narcis pripne na svoj odev, vyjadrí týmto gestom podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou. Aj my sme spoločne podporili túto zbierku s našimi žiačkami - dobrovoľníčkami v škole i uliciach mesta. Prispeli naši žiaci, pedagógovia i zamestnanci školy, v meste mnoho dobrých ľudí. Veľa školákov si prinieslo peniažky zo svojej pokladničky, len aby týmto gestom pomohli svojim rovesníkom, deťom, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou. Za svoj šľachetný čin dostali narcis, ktorý si mohli pripnúť na odev alebo tašku. Celá naša škola bola zaplavená žltými narcismi. Keďže pomáhať je pekná vlastnosť, patrí im veľké ďakujem. Poďakovanie patrí aj rodičom za spolupatričnosť a podporu, veď bez ich prispenia by sa žiaci pripojiť nevedeli. Na Slovensku je veľa vzácnych zbierok. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka narcisov tá najvzácnejšia.

            • Deň Zeme - kvíz

            • Pri príležitosti Dňa Zeme si žiaci 5. - 8. ročníka zasúťažili v KVÍZE, ktorý bol plný zaujímavostí o našej planéte a živote na nej. Žiaci súťažili v trojčlenných družstvách, a teda tímová práca bola nevyhnutná. Súťažiaci si museli potrápiť svoje hlavičky nad tým, ako rýchlo dokáže rásť bambus, ako dlho sa vyvíja mláďa kengury červenej vo vaku jej matky alebo koľko váži najmenší cicavec na svete. Všetky tímy preukázali svoje skvelé vedomosti z biológie a geografie, pričom najviac sa darilo tímu žiakov z 8.B triedy, na druhom mieste sa umiestnil tím 5.A triedy a tretie miesto obsadili žiaci 6.B triedy. Veríme, že takto prežité popoludnie bolo pre žiakov obohacujúce, prinieslo im nové vedomosti ako aj super čas, ktorý  strávili so svojimi spolužiakmi.

            • Múzeum Andyho Warhola

            • Dňa 26. 4. 2022 sme vycestovali na jednodňovú exkurziu do Medzilaboriec.Hlavným bodom programu bolo Múzeum moderného umenia Andyho Warhola. Ešte bolo zatvorené keď sme dorazili... Bez zaháľania sme vybehli k blízkemu chrámu na vyhliadku. Stála expozícia výtvarných diel pozostáva z originálov, pričom sú zastúpené všetky tvorivé obdobia umelca vrátane jeho dominantných výtvarných tém - z cca 200 umeleckých diel. Stála expozícia o pôvode Andyho Warhola pozostáva z autentických materiálov a artefaktov. Bol nám ponúknutý veľmi pútavý a vyčerpávajúci výklad. Netušili sme aké poklady seriografie - sieťotlače u nás - na severovýchode Slovenska nájdeme... Vedeli ste že podobné múzeum tohto kráľa pop - artu je ešte okrem Medzilaboriec na ďalšom mieste sveta? V Pittsburghu! V objekte múzea sme si prezreli aj Expozíciu 1. svetovej vojny. Niekoho viac oslovili vojenské odznaky a bodáky ako výtvarné umenie. Prešli sme sa mestom, "rozhýbali kosti", aby sme si prezreli Miniskanzen - priblížil nám rusínsku dedinu minulosti. V expozícii sú sústredené repliky rusínskych domov z okolitých dedín. Všetky sú ručne vyrobené. Po hodinovom rozchode - zmrzlinke, či koláčiku sme sa ešte cestou domov zastavili v dedinke Krásny Brod, kde je ruina stredovekého pútnického miesta Monastier /označovaný aj ako "rusnácky Devín"/. Viažu sa naň mnohé povesti. Toto miesto má naozaj svoje zvláštnu atmosféru. Tento kraj nás očaril. Ukážka výnimočnej drevenej architektúry v skanzene v nás vyvoláva zvedavosť... Ale to je už iná trasa a iný príbeh - snáď na budúce - Drevená karpatská cesta. Do Medzilaboriec by sme sa niektorí radi vrátili aj na workshop sieťotlače. V múzeu je dielňa so všetkými technickými pomôckami.

            • Slávik - spevácka súťaž

            • Dňa 25.4.2022 sa uskutočnilo  na našej škole  školské kolo súťaže Slávik Slovenska. Súťaž sa konala v troch kategóriách. V prvej kategórii – žiaci 1. až 3. ročníka sa na 3. mieste umiestnila Antonia Maskalova, na 2. mieste Lilien Rachmanová a 1.miesto získala  Emma Tamašová. V druhej kategórii – žiaci 4. až 6. ročníka sa na 3.mieste umiestnila Natália Kirnagová, 2. miesto získal Adam Kirnag a 1.miesto s postupom na okresné kolo získala Bianka Leitnerová. V tretej kategórii – žiaci 7. až 9. ročníka sa na 3. mieste umiestnila Lenka Pekarovicsová, 2. miesto obsadila Štefánia Lazarová a 1. miesto  získala Sára Babjaková. Výhercovia sa mohli tešiť z krásnych vecných cien. Všetci zúčastnení boli odmenení sladkou odmenou. Bianke Leitnerovej prajeme veľa úspechov na okresom kole.

            • Návšteva knižnice

            •  

              Žiaci II.A a II. B triedy navštívili knižnicu G. Zvonického v Michalovciach. Na podujatí, ktoré bolo venované knihe Danka a Janka od spisovateľky Márii Ďuríčkovej, čítali úryvok z knihy, rozprávali sa, riešili úlohy zamerané na čítanie s porozumením. Spoznali priestory knižnice, oddelenie detskej literatúry a stali sa čitateľmi knižnice. Svoje prvé knihy si už požičali domov. Veríme, že kniha sa stane ich najlepším priateľom a stanu sa pravidelnými návštevníkmi knižnice. Pracovníčkam knižnice ďakujeme za príjemné dopoludnie.

            • Úspechy okresného kola Hviezdoslavov Kubín

            • V dňoch 21. a 22.4. prebiehalo okresného kolo Hviezdoslavov Kubín. Žiačka Nelka Sikorai (5.A) sa umiestnila na 3. mieste v II. kategórií. Tamarka Hamadejová (9.A) získala krásne 1. miesto v III. kategógií - próza. Žiaci Sofia Puľáková (3.A) a Adam Kirnág (4.A) boli ocenení diplomom za účasť. Všetkým srdečne blahoželáme  👏👏👏  a Tamarke držíme palce na krajskom kole.

            • Deň Zeme

            • Na hodinách výtvarnej výchovy sme si so žiakmi 8.A a 8.B spomenuli na dnešné dôležité “narodeniny” - Deň Zeme. S triedou 9.A sme sa vyšli nadýchať čerstvého vzduchu na školský pozemok a prakticky uplatniť predchádzajúce poznatky z výrvarného smeru Land - art. Z vetvičiek, suchých lístočkov a púpav sme zobrazili Zem a jednotlivé kontinenty. Nechýbali ani krásne venčeky z púpavy.

            • Apríl - mesiac lesov

            • Apríl je od roku 1952 tradične časom, keď si pripomíname význam lesov vôkol nás. Pri tejto príležitosti sa dňa 21.4.2022 žiaci 6. a 7. ročníkov zúčastnili besedy na tému LES, ktorú viedol p. botanik  Mgr. Bosák zo Štátnej ochrany prírody SR - správa Chránenej krajinej oblasti. 

              Na tejto besede sa žiaci dozvedeli množstvo zaujímavých informácií o lese a jeho funkciách, ako napríklad to, že lesy zásobujú našu planétu čerstvým vzduchom, pozitívne ovplyvňujú režim obehu vody v krajine, zabezpečujú protierózne funkcie a upravujú teplotu i vlhkosť krajiny.

              Veríme, že táto beseda bola pre žiakov prínosom a obohatila ich poznatky o neoddeliteľnej súčasti našej krajiny, lesoch. 

            • IQ olympiáda

            • Žiaci II. stupňa sa zúčastnili IQ olympiády, ktorá prebiehala od 4.4.-12.4.2022 v online priestore. Celkom sa v  Kategórii B (2. stupeň ZŠ a zodpovedajúce ročníky osemročných gymnázií) do súťaže zapojilo 9 222 riešiteľov, z toho v našom kraji 1028.Úlohy boli zamerané na logické myslenie, rozvoj všestrannosti a úlohy pokrývajúce rôzne druhy intelektového nadania. Úspešným riešiteľom blahoželáme.

               

            • Netradičné školské tašky

            • Ako môžeme dať šancu našej Zemi, prírode, lesom a nezaťažovať ju zbytočným odpadom? Aby naša zeleno-modrá planéta ostala v čo najlepšom stave, môžeme jej v tom aktívne pomôcť. Tomu v súčasnosti vládne recyklácia.

              Žiaci žiackeho parlamentu si pri príležitosti apríla - mesiaca lesov pripravili výzvu: Príď do školy s netradičnou školskou taškou. Úlohou žiakov bolo prísť na vyučovanie s originálne vymyslenou taškou z odpadového materiálu – drevo, plast, guma, látka a podobne. Fantázií sa medze nekládli. Všetci sme boli príjemne prekvapení, koľko kreatívnych žiakov máme a ako sa dá pomôcť premeniť odpad na niečo užitočné Žiaci sa zabavili a posledný deň pred prázdninami tvorivým spôsobom symbolicky podporili význam recyklácie, ktorou môžeme výrazne znížiť množstvo odpadu, zaistiť čisté životné prostredie i ušetriť výdavky.

            • Pokusy na hodine Fyziky

            • Správanie telies vo vode

              Ponorka a potápač sa dokážu vo vode vynoriť na hladinu, vznášať sa, ale aj zostúpiť na dno morí a jazier. Úlohou žiakov 6.A a 6.B triedy na hodine fyziky bolo napísať projekt a zostrojiť prieskumnú ponorku alebo hračku potápača. Na ich zostrojenie mohli použiť jednoduché pomôcky z odpadu (plastovú fľašu, slamku, vrchnák z pera...). Pracovali vo dvojici. Každá dvojica svoju prácu prezentovala. Ostatní žiaci hodnotili dizajn, funkčnosť, vysvetlenie a písomnú časť projektu.

            • Školské kolo súťaže -  Hviezdoslavov Kubín

            • V školskom kole súťaže Hviezdoslavov  Kubín spomedzi desiatich recitátorov druhého  stupňa  porota vybrala najlepších a udelila takéto miesta:

               II. kategória- próza:

                  1. miesto:  Nela Sikorai        5. A

                  2. miesto:  Peter Hrubý        6. B

                  3. miesto:  Kiara Karafová  5. B

              Víťazka II. kategórie, Nelka Sikorai, bude reprezentovať našu školu aj na okresnom kole , ktoré sa uskutoční 21. apríla. Veľa šťastia :-)

              Cenu poroty v tejto kategórii za precítený prednes si odniesli aj Michaela Grunská - 5.A, Barbora Cichá - 5.B a Filip Roháček  - 6.B.

              III. kategória- próza:

                  2. miesto:  Sára Babjaková      8. A

                  3. miesto:  Janka Zalužická     8. B

                  3. miesto:  Patrik Popik           8. B

              Za svoj umelecký prejav boli všetci  súťažiaci  ocenení diplomom, vecnou cenou i malou maškrtou.  Patrí im pochvala za aktívne zapojenie sa do súťaže, vzorné a úspešné reprezentovanie svojich tried. Všetkým mladým interprétom srdečne blahoželáme a  ďakujeme za estetický zážitok.

            • Ocenenie za výbornú prácu

            • Lukáš Olexa, žiak 9.A si dnes prevzal diplom a hodnotné ceny od predsedníčky okresnej komisie za 2.miesto vo fyzikálnej olympiáde. Blahoželáme a držíme palce na krajskom kole 👏👏👏.

            • Farebná biela

            • Hodina Fyziky môže byť aj pestrofarebná. Skladaním farieb viditeľného spektra vytvoríme bielu farbu. Tento poznatok využili žiaci 8.ročníka pri zhotovení farebného vĺčika. Pri roztočení vĺčik zmenil svoj pôvodný pestrofarebný vzhľad a vytvoril bielu farbu 🙂

               

            • Obedujeme zdravo...

            • Školská jedáleň nám v predveľkonočnom týždni pripravila opäť chutné šaláty. Tentokrát sme chutnali  zelerovo-mrkvový, mrkvovo-broskyňový a skvelý kapustový šalátik. Ďakujeme tetám kuchárkam 🥗