• Novinky

            • Naši mladí športovci na mítingu v Bardejove

            • Žiaci športových tried sa zúčastnili atletického mítingu športových tried základných škôl Východoslovenského regiónu v Bardejove.  150 mladých atlétov súťažilo  v kategóriách mladších  a starších žiakov. Výsledky našich mladých atlétov: 1. miesto obsadili David Demko v hode vortexom a Laura Barkaiová vo vrhu guľou, 2. miesto Martin Bajužik v behu na 60m, David Demko v skoku do diaľky, Simona Majchráková v behu na 600m a družstvá mladších žiakov a žiačok obsadili 3. miesta. Úspešným športovcom blahoželáme

               

            • Európsky deň jazykov 2023 – Povedzme ÁNO jazykom !

            • Každoročne cieľom tohto dňa (26.september) je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť viacjazyčnosť a kultúrnu rozmanitosť. Aj my sme si tento sviatok pripomenuli na vyučovacích hodinách rôznych predmetov. Žiaci aj učitelia pri výklade alebo precvičovaní učiva komunikovali nielen po slovensky, ale aj jazykmi, ktoré sa žiaci učia (anglický, ruský, nemecký jazyk) alebo poznajú (český, ukrajinský, vietnamský či poľský jazyk). Zaujímavé boli aj súťažné aktivity, jazykolamy, prekladové cvičenia, jazykové hry, výtvarné práce, zvukové nahrávky...

            • Novootvorený klub pre mládež Káčko

            • Už o pár dní, 28.9.2023 IPčko- Nám. osloboditeľov 33, Michalovce čoskoro otvorí nový klub pre mládež, ktorého súčasťou jeCONNECT KLUB a výjazdový Krízový intervenčný tím IPčko. Káčko je kontaktným bodom pre mladých ľudí v krízových životných situáciách a špecifickou krízovou službou. Je jednoducho miesto, v ktorom môžu ľudia dostať odbornú pomoc, zažiť záujem, prijatie a pripraviť sa na nový štart. Odborníci z IPčka
              sú vyškolení psychológovia a psychologičky, pripravení vypočuť si všetko, o čom chcú návštevníci Káčka anonymne a bezplatne hovoriť. Od stredy do soboty je pripravený pre mladých ľudí fantastický, inšpiratívny, podporný a rozvojový program, ktorý si viete pozrieť na priloženom letáčiku.
              Ak si zvedavý/zvedavá čo všetko sa prináša CONNECT KLUB tak vyskúšaj a využi možnosť, ktorá sa neodmieta. Spoznaj nových ľudí, zaži záujem, zábavu, chill, rozvoj, zapoj
              sa do rôznych zaujímavých aktivít a tráv zmysluplne svoj voľný čas.

            • Naša mena EURO

            • Medzinárodný deň eura (24.september) sme si pripomenuli na vyučovacej hodine finančnej gramotnosti. Súťažnou formou si žiaci zopakovali informácie a poznatky o našej menovej jednotke. Body za správne odpovede boli premenené na eurá, ktoré mohli následne minúť v triednom obchode. Spomienkami na letné prázdniny sme sa vrátili aj do krajín, kde sa eurami neplatí.

            • Milé pastelkáčky a milí pastelkáči

            • Dňa 22.9.2023  sa naša škola opätovne zapojila do zbierky Biela pastelka, ktorá funguje pod záštitou Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

              Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka Vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

              Žiaci si mali možnosť vyskúšať aké je to ťažké, keď sa niekto narodí nevidiaci alebo stratí počas svojho života jeden z najdôležitejších zmyslov – zrak. Pripravili sme pre nich čierne okuliare,  cez ktoré nič nebolo vidieť. Touto formou si žiaci aspoň na chvíľu „vyskúšali“  aké ťažké je byť nevidiaci a aké to je žiť v tme. Hmatom  zisťovali predmet, sluchom počúvali svojho kamaráta, ktorý ich navigoval a pomáhal pri písaní na tabuľu.

              V mene všetkých, ktorým táto zbierka pomôže ....ĎAKUJEME.

              Aj vďaka Vám sa mnohým ľuďom otvorí nová kapitola samostatného a radostnejšieho života a môžu sa písať krajšie príbehy v životoch ľudí so zrakovým postihnutím.

               

            • Na sústredení v Krakove

            • Žiaci športových tried našej školy sú v rámci výmenného pobytu na sústredení  v poľskom meste  Krakov. Tento projekt sa uskutočňuje pomocou medzinárodného Vyšehradského fondu a zapája sa do nich 20 našich  a 20 poľských mladých atlétov z Krakova.   Sústredenie  vedie poľský tréner a medailista z majstrovstiev sveta v atletike  Grzegorz Zajaczkowski. Okrem športu žiaci poznávajú aj kultúrne, historické mesto Krakov i jeho obyvateľov. 

            • Majstrovstvá SR v atletike st. žiakov

            • Naši mladí atléti sa v Dubnici nad Váhom zúčastnili majstrovstiev SR v atletike starších žiakov. Richard Paľovčík obsadil vo vrhu guľou krásne 2. miesto výkonom 14,24 m. Týmto výkonom sa nominoval na medzištátne stretnutie U16 piatich štátov Európy v Trnave. Blahoželáme a prajem ďalšie úspechy.

            • Deň finančnej gramotnosti

            • Finančné vzdelávanie je zamerané na rozvíjanie zručností pre uplatnenie v živote. Orientovať sa v súčasnom finančnom svete je teda nevyhnutnosťou.

              Deň finančnej gramotnosti si každoročne pripomíname 8.septembra. Táto udalosť bola hlavnou témou vyučovacej hodiny v VI.A (predmet finančná gramotnosť). Formou   brainstormingu, obchodníckych úloh a didaktickej hry žiaci ukázali, čo už vedia o základných pojmoch finančná gramotnosť, peniaze, sporenie, bankovníctvo...Pochopili, že zlé a nerozvážne rozhodnutia nám môžu skomplikovať život, preto je dôležité rozumieť peniazom a správne s nimi nakladať.

            • Otvorenie školského roka 2023/2024

            • Dňa 4.9.2023 sa školské brány ZŠ, Jána A. Komenského otvorili pre žiakov 1. - 9. ročníka. Slávnostného otvorenia šk. roka 2023/2024 sa zúčastnil ctení hosť p. zástupca mesta Michalovce Ing. Jozef Sokologorský. Tešíme sa, že sme v tomto školskom roku prívitali našich prváčikov i novoprijatých žiakov do výšších tried. Plní elánu a oddýchnutí po letných prázdninách sa tešíme na zážitky, priateľstvá a nové poznatky, ktoré nás čakajú v tomto školkom roku.