• Novinky

            • Exkurzia - náučný chodník Oborín

            • Žiaci 6.B, 8.B a 9.B sa 26.5.2022 zúčastnili vzdelávacej exkurzie na Náučnom chodníku v Oboríne. Hneď na začiatku sa prešli po drevenom chodníku, z ktorého mohli pozorovať čarovnú faunu a flóru okolitej prírody. Po krátkom oddychu sa v skupinách pustili do analýzy kvality vody z blízkeho močiara. Žiaci pomocou sady Visocolor School skúmali tvrdosť vody, prítomnosť amónia, dusičnanov, dusitanov, fosforečnanov a pH vody. Pri skúmaní im pomáhali aj projekty, ktoré pred exkurziou vypracovali.  Pri analýze zistili, že voda spĺňa normy stojacej vody.

              Následne sme sa autobusom presunuli do neďalekej obce Stretava, kde si deti pochutnali na opečených  špekačkách a oddýchli si na dekách a pri futbale. Prežili sme pekný deň plný aktivít, ale aj oddychu. 

            • Farebný svet Zemplína - umiestnenia

            • Zemplínske kultúrne centrum a hvezdáreň  Michalovce zrealizovalo v roku 2022  už 3. ročník detskej výtvarnej súťaže  pod názvom  FAREBNÝ SVET ZEMPLÍNA.  Zemplín je krásny región. Je v  ňom množstvo  prírodných, kultúrnych i historických skvostov a úžasných ľudí. Cieľom  súťaže  je  rozvíjať  tvorivé  schopnosti   detí  a  podnecovať   ich  záujem o spoznávanie vlastného regiónu,    jeho  krás  a zaujímavostí.   Výtvarný  prejav  detí bol  ľubovoľný - kresba, grafika, maľba, kombinované techniky i výtvarné práce priestorové /plastiky/ a podobne. Do súťaže sa prihlásilo 10 základných škôl  so 115timi výtvarnými prácami. Odborná porota rozhodla o umiestnení našich žiakov. V II. kategórií (10-12r.) sa  Olívia Jančošeková (6.B) umiestnila na 2. mieste, čestné uznanie si prevzal Nicolas Holan (4.A).  V III. kategórií (13-15r.) sa na 3.mieste umiestnila Tam anh Nguyen (7.B). Výstavu detskej výtvarnej tvorby si môžete prezrieť do 10.6.2022 v galérii ZKCaH v Michalovciach. Umiestneným žiakom blahoželáme a všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme. 

            • Archimediáda


            • Dňa 20.5.2022 sa uskutočnilo okresné kolo Archimediády – 63.ročník. Archimediáda je kategória fyzikálnej olympiády, ktorej cieľom je hravou a súťažnou formou podporiť záujem najmladších žiakov o fyziku.
              Našu školu reprezentovali v súťaži dve žiačky. Tam Anh Nguyen (VII.B) sa umiestnila na 5.mieste a Laura Barkaiová (VII.A) na 6.mieste.
              Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            • Medzinárodný deň MLIEKA

            • Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej stravy. Našim životom nás mlieko sprevádza od narodenia. Je skvelým zdrojom energie, bielkovín, aminokyselín, ale aj minerálov a vitamínov, ktoré človek potrebuje pre správne fungovanie jeho organizmu.

              Pri príležitosti Medzinárodného dňa mlieka si žiaci 6.B triedy pripravili na hodine biológie zdravú bryndzovú a tvarohovú nátierku. Následne sa rozprávali o dôležitosti mlieka pre ich zdravie. Nátierky všetkým veľmi chutili, aj keď ich niektorí ochutnali po prvýkrát.

               

            • Športové sústredenie

            • Žiaci športových tried so zameraním na atletiku sa tento týždeň zúčastnili športového sústredenia na Zemplínskej šírave.  Mladí športovci mali perfektné podmienky na tréning, voľnočasové aktivity a relax. Aj keď niekedy tréning zabolel, ale zo sústredenia odchádzali veľmi spokojní a s nezabudnuteľnými zážitkami. Chceme sa poďakovať mestu Michalovce za finančnú pomoc pri uskutočnení športového sästredenia, ktoré sa konalo 23.5.-27.5. 2022.

            • SCRATCH CUP

            • V stredu 27.4.2021 sa konal ďalší ročník programátorskej súťaže Scratch CUP, ktorého sa zúčastnili aj naši žiaci.

               

              Súťaž Scratch CUP je určená pre žiakov 5. až 9. ročníka ZŠ a žiakov prímy až kvarty osemročných gymnázií.

              Súťaže sa v školskom roku 2021/2022 zúčastnilo 595 žiakov z celého slovenská.

              Žiaci počas 90 minút riešili 3 súťažné úlohy:

              Prvá úloha bola venovaná kresleniu obrázkov čiarovou grafikou a príprave a vytváraniu blokov (procedúr) s jedným alebo dvoma parametrami.

              V druhej úlohe mali žiaci navrhnúť konkrétny scenár (animáciu) s jednoduchým programom, v ktorom využili predovšetkým postupnosť príkazov, kĺzanie postáv, cyklus či klikanie na postavy.

              Tretia úloha bola zameraná na vytvorenie komplexného programu. Pri jej riešení žiaci mali žiaci preukázať svoje znalosti a schopnosti naprogramovať zložitejšie zadanie - napríklad jednoduchú hru.

               

              Výsledky súťaže v programovaní Scratch CUP 2022:

              Najlepšie  sa umiestnili  z našej školy v  rámci Slovenska Filip Roháček z 6.B (percentil  85,67) za ním o niečo s nižším percentilom Kareem Rabea Terezka z 6.B (percentil 76,05)

              Hoci ostatní žiaci získali za svoje riešenia menej bodov ako tí najlepší, aj im patrí poďakovanie za účasť v súťaži mladých programátorov.

            • Školská športová olympiáda-Kalokagatia

            • Po dvoch rokoch obmedzovania športových udalostí sa  13.5.2022 konala školská športová olympiáda v atletike. Počasie nám veľmi neprialo, ale nadšenie zo športovania bolo veľké. Po slávnostnom otvorení a zapálení olympíjskeho ohňa sa žiačky 7.A rozhýbali v úvodnom tanci a žiak 2.A predniesol báseň o športe. V rámci tejto športovej udalosti bola vyhlásená súťaž v literárnej a výtvarnej tvorbe, ktorej témou bol šport. Najlepšie výtvarné a literárne práce sme ocenili vecnou cenou, diplomom a sladkosťou. Tieto práce sú zverejnené v  priechodovej chodbe k telocvični.  Športové výkony našich žiakov boli ocenené medajlou, diplomom a sladkosťou. Všetkým zúčastneným športovcom ďakujeme a najlepším z nich blahoželáme k dosiahnutým športovým výkonom.

            • Detská atletika

            • Vážení rodičia a žiaci 1.-4.ročníka ZŠ a budúci predškoláci MŠ,
              pozývame Vás športovú súťaž - Detská atletika dňa 22.5.2022 (nedeľa) o 8:30 hod. na atletický štadión ZŠ, J.A. Komenského 1 v Michalovciach. Súťažiaci sa športovo oblečú a prinesú so sebou dostatok jedla a tekutín.      Viac v prílohe

              Tešíme sa na Vás...

            • IQ olympiáda – regionálne kolo

            • 13.5.2022 sa regionálneho kola súťaže IQ olympiáda zúčastnil žiak našej školy. Lukáš Olexa, víťaz školského kola IQ olympiády, riešil zadania veľmi dobre.

              Úlohy zamerané na rozvoj logického a kritického myslenia si vyžadovali šikovnosť a správne dedukcie. Lukášovi k výsledku blahoželáme a držíme prsty v nových logických súťažiach ale i v jeho ďalšom štúdiu.

            • Turistika- Zádielska tiesňava

            • V sobotu, 7.5.2022, si žiaci, rodičia, pedagógovia i zamestnanci školy užili pekný deň v krásnom prostredí Zádielskej tiesňavy.  Časť absolvovala nenáročnú prechádzku celou Zádielskou tiesňavou, časť zvládla túru ponad pozoruhodné bralá, kolmé steny a skalné útesy, ktoré sú krásne svojou mohutnosťou. Prešli celý náučný chodník, kde na náučných tabuliach spoznávali vzácnu flóru i faunu. Nádherné výhľady a scenéria ostane dlho v našich mysliach a spomienkach, ktoré sme zaznamenali na fotografiách.

            • Postúpili sme na celoslovenské finále Jazykového kvetu 2022

            • Krajské finále súťaže Jazykový kvet 2022 bolo úspešné pre našich hercov i recitátorov.

              Divadielko Healthy food, Healthy food obsadilo v kategórii I.AJ Drama VT  2.miesto,

              Katarína Semková v kategórii I.RJ P-P PT + si vyrecitovala tiež 2.miesto. Na 3.miesto sa umiestnili Antónia Maskaľová v kategórii  INSLOGERO I. PL P-P PT a Tran Quynh Chi v kategórii INSLOGERO I.VJ P-P PT+.

              Prvé miesta a zároveň postup na celoslovenské finále získali v kategórii INSLOGERO

              Adam Kirnag, Janka Kirnagová, Tam Anh Nguyen a v kategórii II.AJ P-P VT Tamara Hamadejová.

            • Okresné kolo Slávik Slovenska 2022

            • Dnes sa na ZŠ Moskovská uskutočnilo okresné kolo Slávik Slovensko 2022. Našu školu reprezentovala žiačka Bianka Leitnerová (6.B). Konkurencia bola ale silná a Bianke sa napriek bezchybnému výkonu nepodarilo umiestniť. Odniesla si ale úžasnú skúsenosť a skvelú náladu z krásnych ľudových piesní. Do budúcna prajeme veľa tanečných a speváckych úspechov.

            • Deň matiek 7.B

            • Žiaci  využívajú programovanie na hodinách  informatiky, ale aj na hodinách hudobnej výchovy. Na deň matiek si pripravili žiačky 7.B pre svoje mamičky prekvapenie, naprogramovali v prostredí makecode pesničku s krátkou animáciou a vyrobili si pekné srdiečko do ktorého vložili malý mikropočítač.

            • Divadielko o maľovanom vajíčku

            • Na hodine čítania si žiaci 2.A nacvičili krátke divadielko "O maľovanom vajíčku".  Prečítali si divadelnú hru, spoločne napísali scenár, naučili sa rozprávať jednotlivé dialógy, pripravili pekné kostýmy a kulisy. Svoj talent ukázali žiakom prvého a druhého ročníka. Na záver si spolu zaspievali s doprovodom klavíra a doprevádzali sa na detských hudobných nástrojoch.

            • Mamičke...

            • Mamička moja, veľmi ťa milujem, srdiečko z lásky,Ti dnes darujem. Pri príležitosti Dňa matiek si žiaci 1.a 2. ročníka pripravili rôzne aktivity. V ŠKD  pripravili krásne pestrofarebné srdiečka. Na spoločnej hodine hudobnej výchovy spoločne nacvičili pieseň s doprovodom klavíra. Na hodine anglického jazyka sa žiaci 2.A  naučili spievať anglickú pieseň Happy Mother´s day. Všetkým mamám a babičkám posielajú žiaci krásny hudobný pozdrav.  Pani učiteľky A. Tatárová, A. Pizurová, B Šebestová

            • Deň matiek v Domove dôchodcov

            • Druhá májová nedeľa je už tradične venovaná mamám. Tento sviatok si pripomenuli aj v Domove dôchodcov mamy i staré, či prastaré mamy. Bol pre ne veľmi milým prekvapením. Babičky zahriala pri srdiečku návšteva našich detí, ktoré im odovzdali malé darčeky i kúsok svojho "JA", príjemný rozhovor, aj vzájomná spoločnosť. Strávili sme spolu krásnu chvíľku. Najdôležitejšia osoba, ktorá nás sprevádza celý život, si zaslúži našu pozornosť a poďakovanie. Mamy sú pre nás tým najvzácnejším pokladom, preto ju nezabudnime obdarovať, hlavne svojou pozornosťou! Každá mama si to zaslúži! Táto aktivita sa uskutočnila vďaka finančnej pomoci Nádácie SPP.

            • Deň matiek aj takto...

            • Po návrate z exkurzie v Múzeu moderného umenia v Medzilaborciach sme na hodinách ANJ vrámci témy "Art" - umenie - dodatočne študovali techniku sieťotlače. Videá v angličtine nás doviedli na "FLIPBOOKS" - malé jednoduché pohyblivé listovacie knižky. Vo flipbook je ukrytá animácia krátkeho príbehu. Animátor ho musí vymyslieť, nakresliť veľa obrazov a potom ich pomaličky dať do pohybu - animovať. Animácia v podobe postupne otvárajúcej sa knižky všetky obrazy oživuje a zobúdza. Takýto jednoduchý flipbook vytvorila Zuzana Pavlovová, Karin Grundzová a Janka Hankoščáková z 9.B. Vymysleli krásny príbeh pri príležitosti Dňa matiek. Ozaj! Uhádnite a do správy p. uč. Vargovej Z.  napíšte počet listov, ktoré ilustrovala.

            • Predposledný deň ŠvP

            • Predposledný deň Školy v prírode žiaci navštívili Tricklandiu, na chvíľu vyvetrali svoje pršiplášte, vyviezli sa lanovkou na Hrebienok, oddýchli si na Bilíkovej chate a odtiaľ pokračovali na ešte stále zasnežené Štrbské pleso. Večer mali vyhodnotenie súťaží, kvízov a aktivít počas celej Školy v prírode. Celý pobyt zakončili diskotékou.

            • Škola v prírode - 3.deň

            • Ďalší krásny deň Školy v prírode je za nami. Dnes žiaci navštívili Kežmarský hrad, poobede absolvovali orientačné preteky v prírode spojené s opekačkou.